NASA thotë se një asteroid me madhësi autobusi ka kaluar shumë afër tokës

NASA thotë se një asteroid me madhësi autobusi ka kaluar shumë afër tokës

Shkencëtarët e Agjencisë Hapësinore Amerikane të NASA-s njoftuan se një asteroid sa madhësia e një autobusi kaloi afër Tokës të enjten, duke fluturuar vetëm 22,000 kilometra mbi sipërfaqe, brenda orbitës së satelitëve gjeostacionarë që unazojnë planetin.

Ndërsa afërsia me Tokën mund të kishte shkaktuar alarm, shkencëtarët në laboratorin e Jet Propulsionit të NASA-s (JPL) në Kaliforninë Jugore thanë se edhe nëse asteroidi do të kishte hyrë në atmosferën e tokës, me siguri do të ishte prishur dhe do të bëhej një meteor i ndritshëm.

Asteroidi 2020 SW u spikat nga NASA në Arizona më 18 shtator, vëzhgimet vijuese përcaktuan se është i gjerë 15 deri në 30 metra, përkatësisht sa një autobus.

Ekspertët thonë se 2020 SW nuk është në një trajektore me Tokën, por nëse do të ishte, shkëmbi hapësinor do kishte të ngjarë të shkatërrohej në atmosferë dhe të bëhej një top zjarri përpara se të godiste sipërfaqen.

Drejtori i CNEOS Paul Chodas thotë se një objekt i kësaj madhësie, afër tokës, nuk është i pazakontë.

"Në fakt, asteroidet e kësaj madhësie ndikojnë në atmosferën tonë me një mesatare prej rreth një herë në vit ose dy", theksoi ai.

Pasi të kalojë Tokën, asteroidi do të vazhdojë udhëtimin e tij rreth Diellit, duke mos u kthyer në afërsi të Tokës deri në vitin 2041, kur NASA thotë se do të bëjë një fluturim shumë më të largët.

Agjencia hapësinore thotë se ata besojnë se ka mbi 100 milionë asteroidë të vegjël si 2020 SW, por janë të vështirë të zbulohen nëse nuk i afrohen shumë Tokës.

Në vitin 2005, Kongresi i caktoi NASA-s qëllimin për të gjetur 90 për qind të asteroideve afër Tokës që janë me madhësi rreth 140 metra ose më të mëdhenj.

Chodas thotë se sondazhet e asteroideve të NASA-s janë duke u përmirësuar gjatë gjithë kohës dhe agjencia tani pret të gjejë asteroide me madhësi të 2020 SW disa ditë para se të vijnë pranë Tokës./Motilokal.com