Dita Botërore Pa Makina - Lëvizje e kombinuar - lidhje më të mira

Dita Botërore Pa Makina - Lëvizje e kombinuar - lidhje më të mira

Një ditë pa makina inkurajon shoferët të heqin dorë nga makinat e tyre për një ditë. Ngjarjet e organizuara mbahen në disa qytete dhe vende të botës.

22 shtatori është Dita Botërore pa Makina, që promovon përmirësimin e transitit masiv, çiklizmit dhe ecjes, dhe zhvillimin e komuniteteve ku punët janë më afër shtëpisë dhe ku blerjet janë brenda distancës në këmbë. Studimet treguan se për udhëtime të shkurtra në qytete, mund të arrihet më shpejt duke përdorur një biçikletë sesa duke përdorur një makinë.

Ngjarjet, të cilat ndryshojnë sipas vendndodhjes, u japin shoferëve dhe udhëtarëve një ide të vendndodhjes së tyre me më pak makina. Ndërsa projektet në këto linja ishin zhvilluar herë pas here në baza ad hoc duke filluar me krizën e naftës të vitit 1973, vetëm në tetor 1994 u bë një thirrje e strukturuar për projekte të tilla në një fjalim kryesor nga Eric Britton në International Ciudades. Konferenca e të aksesueshmeve (Qytetet e aksesueshme) e mbajtur në Toledo (Spanjë).

Ndotja e mjedisit tashmë është një fakt i hidhur pasi, përveç faktit që po shkatërrohet planeti tokë rrjedhimisht vihet në rrezik edhe jeta, përfshirë këtu edhe jetën njerëzore. Ndër arsyet kryesore të ndotjes së ambientit është edhe përdorimi i tepërt i automjeteve.

LEXO: Miliona euro nga taksa ekologjike – tymi i makinave vazhdon ta ndotë mjedisin dhe shëndetin e njeriut

Kjo ditë synon sensibilizimin e njerëzve që të shmangin të paktën për një ditë makinat e tyre, të cilat emetojnë lëndë të dëmshme për organizmin dhe si një përpjekje për të kontribuar në mbrojtje të mjedisit.

Në periudhën 16-22 Shtator të çdo viti, me nismën e Bashkimit Evropian, organizohet “Java Evropiane e Qarkullimit”, e cila finalizohet me datën 22 Shtator, me ditën “Lëvizje e kombinuar - lidhje më të mira”.

Kjo nismë evropiane e ka zanafillën në Francë në 1998. U deshën vetëm katër vjet që ajo të bëhej një nga manifestimet me përfshirje më të madhe në fushën e mbrojtjes së mjedisit. Qëllimi i nismës evropiane është pikërisht ndërgjegjësimi për ndërmarrjen e politikave të suksesshme urbane nga vendimmarrësit për të mundësuar rritjen e vëllimit të transportit me mjete miqësore me mjedisin. Në këtë kuadër, në kryeqytet dhe në qytetet e Evropës shmangen lëvizjet me makina dhe në vend të tyre përdoren biçikletat dhe ecja në këmbë.

Në Shqipëri kjo javë përkujtohet çdo vit përmes një sërë aktivitetesh ndërgjegjësuese nga institucionet shtetërore dhe organizatat shoqërore mjedisore në qytete të ndryshme të vendit.

Edhe në Kosovë është shënuara java e lëvizshmërisë pa makina me aktivitete të ndryshme pothuajse në të gjitha qytetet dhe finalizohet sot me 22 shtator në Prishtinë./Motilokal.com