Moti në Shqipëri

Me pozicionin e saj të favorshëm përballë deteve Adriatik dhe Jon, si dhe malësitë e mbështetura mbi pjesën e ngritur të Ballkanit, Shqipëria ka një numër të madh zonash klimaterike, krahasuar kjo me sipërfaqen e saj modeste. Ultësirat bregdetare kanë klimë tipike mesdhetare, me dimër të butë dhe verë të lagësht. Temperaturat mesatare variojnë nga 7°C në dimër e deri në 24°C në verë. Pjesa malore karakterizohet nga një klimë mesdhetare-kontinentale, e shkaktuar kjo nga masat ajrore që mbizotërojnë Evropën lindore dhe Ballkanin. Veçori kryesore të kësaj zone janë erërat e fuqishme me drejtimin verior dhe veri-lindor si dhe temperaturat mesatare disi më të ulëta. Sasia e reshjeve është mesatarisht e lartë, si rezultat i kombinimit të dy rrymave ajrore: ato mesdhetare dhe kontinentale. Niveli i reshjeve varion nga 600 mm në vit në fushëgropën e Korçës, në 3100 mm në vit në Bogë, të Alpeve Shqiptare. Këtu, gjithashtu, vlen për t'u theksuar se rreth 95% e shirave të të gjithë vendit bien në sezonin dimëror.

Lajme nga Shqipëria

Dita me më shumë të shëruar nga koronavirusi në Shqipëri
01Tet
Dita me më shumë të shëruar nga koronavirusi në Shqipëri

Ministria e Shëndetësisë njoftoi se në 24 orët e fundit janë kryer mbi 1 mijë teste, du...

Nis vaksinimi kundër gripit, Manastirliu: 368 mijë doza gati për grupet e rrezikuara
30Sht
Nis vaksinimi kundër gripit, Manastirliu: 368 mijë doza gati për grupet e rrezikuara

Ka nisur sot programi i vaksinimit kundër gripit, pjesë e planit të vjeshtë-dimrit të a...

Klosi: Zhvillimi i industrisë së detit, për një Shqipëri më atraktive në fushën e turizmit
30Sht
Klosi: Zhvillimi i industrisë së detit, për një Shqipëri më atraktive në fushën e turizmit

Zhvillimi i industrisë së detit është një prioritet për të ndërtuar një Shqipëri më atr...