Moti në Kosovë

Klima e Kosovës ka lidhje me pozitën gjeografike të saj. Shtrirja në gjerësinë e mesme gjeografike, klima e Kosovës varet nga sasia e nxehtësisë që vjen nga Dielli, afërsia e detit Adriatik, lugina e Vardarit, hapja ndaj veriut, lartësia mbidetare mbi 400 m, shtrirja e maleve të larta në perëndim, jug e veri dhe e maleve të ulëta e të mesme në lindje e juglindje. Rrethanat e tilla gjeografike ndikojnë që klima e Kosovës të ketë tipare të veçanta në pjesën  perëndimore e lindore, në fusha, kodrina e male. Pra veçoritë klimatike ndryshojnë nga perëndimi në drejtim të lindjes dhe prej veriu kah jugu. Për të kuptuar më mirë veçoritë klimatike të Kosovës duhet njohur elementet e klimës si: diellosjen, temperaturën, reshjet, shtypjen atmosferike, erërat. Malet periferike kanë pozitë skajore në formë vargmalesh dhe malesh të veçuara.Malet qendrore janë më të ulëta, zënë më pak sipërfaqe dhe shtrihen në territorin e Kosovës.

Lajme nga Kosova

Mikrobiologu Raka: Javët në vazhdim janë vendimtare për vendin
31Mar
Mikrobiologu Raka: Javët në vazhdim janë vendimtare për vendin

Mikrobiologu Lul Raka sonte ishte i ftuar në emisioni ‘Ndërrimi i Natës’ në Klan Kosova...

Të rinjtë kosovarë krijojnë ventilatorin për frymëmarrje, nesër testohet
31Mar
Të rinjtë kosovarë krijojnë ventilatorin për frymëmarrje, nesër testohet

Kur e gjithë bota është fokusuar për zbulimin e ilaçit kundër koronavirusit, të rinjtë...

Pesë pacientë të shëruar nga COVID-19, katër të tjerë të infektuar, shkon në 112 numri i të prekurve në Kosovë
31Mar
Pesë pacientë të shëruar nga COVID-19, katër të tjerë të infektuar, shkon në 112 numri i të prekurve në Kosovë

Institutit Kombëtar i Shëndetit Publik të Kosovës (IKSHPK), në një komunikatë për media...