Laguna më e madhe gjeotermale në botë do të ndërtohet në Kanada

Laguna më e madhe gjeotermale në botë do të ndërtohet në Kanada

Laguna më e madhe gjeotermale në botë është planifikuar të ndërtohet në Charlevoix, 45 minuta me makinë nga qyteti Kuebek të Kanadasë. Laguna në ajër të hapur do të shfaqë një sistem ngrohjeje, që do t'i mbajë ujërat të ngrohta në 39 gradë Celsius edhe gjatë dimrit kur temperaturat bien nën 0 oC, raportoi New Atlas.

Projekti, i quajtur gjeolaguna është modeluar sipas lagunave gjeotermale në Islandë që janë të njohura globalisht, dhe vizioni i pronarit dhe themeluesit Louis Massicotte përfshin katër laguna të tilla që do të ndërtohen vetëm në Kanada.

Çfarë do të ofrojë laguna gjeotermale?

Trupi ujor në lagunën e planifikuar për t'u ngritur në Charlevoix do të shtrihet mbi 12,000 metra katrorë. Rreth lagunës do të ndërtohen qindra shtëpi për të krijuar një fshat që do të përzihet me mjedisin natyror.

Këto vila do të jenë në dispozicion për shitje dhe mund të përdoren për të banuar në lagunë ose për t'u dhënë me qira vizitorëve për pushime. Përveç ujit të lagunës, vizitorët do të kenë gjithashtu akses në galeritë e artit, vendpushimet e skive, objektet e golfit, ngrënien dhe mund t’i shikojnë balenat.

Shtëpitë do të kenë veshje fotovoltaike që do të kapin energjinë diellore për të ndihmuar në funksionimin e pompave të nxehtësisë. Nën bazën e lagunës do të vendoset një rezervuar gjigant termik i fuqizuar nga një ekosistem energjetik i përbërë nga sisteme gjeotermale, biomasa, fotovoltaikë si dhe sisteme të ngrohjes diellore.

Po në lidhje me konsumin e saj të energjisë?

Një studim i qëndrueshmërisë i kryer nga një firmë energjie e qëndrueshme në Kanada ka konfirmuar se projekti mund të përmbushë kërkesat e tij për energji duke përdorur burime të rinovueshme siç është planifikuar. Massicotte është gjithashtu i prirur për vendosjen e optimizimeve të mëtejshme si teknologjitë e rikuperimit të nxehtësisë së kanalizimeve që mund ta bëjnë fshatin të bëhet një ofrues energjie në rrjet në të ardhmen.

"Ekziston një potencial i fortë që projekti gjeolaguna të prodhojë më shumë energji sesa konsumon, gjë që sjell mundësinë për të siguruar energji elektrike të tepërt për komunitetin përreth", tha Massicotte për New Atlas. Për momentin, laguna dhe fshati përreth do të jenë në gjendje të të mbulojë kërkesat e tij për energji pa marrë energji nga rrjeti.

Ndërtimi i projektit është planifikuar në tri faza. E para është vendi ku do të ndërtohen 150 shtëpi me energji diellore në vend. Pas kësaj, do të fillojë ndërtimi i lagunës gjeotermale dhe ndërtimi i 300 shtëpive të mbetura do të merret në fazën e tretë.

Frymëzuar nga Laguna Blu në Islandë, gjeolaguna e çon konceptin në një nivel tjetër. Pasi të përfundojë, gjeolaguna do të zbehet nga laguna islandeze që mbulon një sipërfaqe prej 8,700 metra katror./Motilokal.com