Përtej politikës në Shqipëri/ Pyjet vertikale, projekti i së ardhmes që do i bëjë njerëzit të jetojnë si në ‘pemë’

Përtej politikës në Shqipëri/ Pyjet vertikale, projekti i së ardhmes që do i bëjë njerëzit të jetojnë si në ‘pemë’

Projekti i kompanisë daneze Cebra është shpallur fitues i Konkursit Ndërkombëtar mes 5 studiove prestigjioze të arkitekturës, për një ndërtim të ri ambicioz në qendër të Tiranës, i cili sipas kryeministrit Rama “do të forcojë më tej profilin e metropolit rajonal të së ardhmes për kryeqytetin tonë”.

Shpallja e fituesit u bë nga një praj anëtarëve të jurisë, i cili tha ndër të tjera se ky projekt mori konsensusin e madh për hapësirën urbane të Tiranës.

“Pas një diskutimi jashtëzakonisht të ngushtë dhe pasionant, juria vendosi të pranojë projektin Cebra si fitues të këtij konkursi.

Projekti që mori konsensusin më të madh për hapësirën urbane të Tiranës.

Ne do të rekomandonim që zgjidhja të zhvillohet dhe për tu bërë pjesë reale e hapësirave publike, pjesa e drejtë e fasadës duhet të përmirësohet, për të arritur të njëjtën cilësi si të fasadave të tjera të artikuluar”, tha përfaqësuesi i jurisë, Stefano Boeri.

Lidhur me këtë projekt ka reaguar deputetja e Partisë Demokratike, Flutura Açka ka reaguar në lidhje me ndërtimin e kullës në qendër të Tiranës, duke mos i kursyer kritikat.

Përmes një mesazhi në ‘Facebook’ Açka theksoi se sado gjethe t’i vëni kësaj kulle, prapë ngelet beton. Mes të tjerash, Açka thekson se opozita, duke përfshirë edhe veten, në këtë rast mban vetëm shënime.

Postimi i plotë i deputetes Açka:

I vini gjethe sa të doni, beton është, që Tirana e ka tepër me tepri.

Ndonjë kompleks fushash sporti, ndonjë parkim publik shumëkatësh, ndonjë qendër autobusi të afërt qytetës, ndonjë linjë të lirë tramvaji nëpër kryeqytet, ndonjë park lodrash për fëmijë jashtë parkut, ndonjë muze fëmijësh, ndonjë muze xhubletash, ndonjë librari kombëtare… ose Teatrin Kombëtar Klasik, jo atë me xhama farfuritëse, keni?

Gjurma juaj mbi Tiranë i shkon vetëm një sekti falik, fashizmi i betonarmesë.

Ëndrrat projektuese, që këto të ashtuquajtura studio europiane projektimi nuk mund t’i realizojnë në vendet e tyre, se nuk të le kush t’ua marrësh ajrin dhe dritën qyteteve e qytetarëve aq lehtë, i zbatojnë lehtësisht këtu, mes të korruptuarve tanë.

Vetëm kujdes, i numëroni katet mirë tani, të mos ju dalin tepër më vonë? Vërtet ju do të mbretëroni aq vonë?!

Ç’bën Opozita, bashkë me mua? Mban shënim.

Përtej politikës, cilat janë dobitë e pyjeve vertikale?

Pylli Vertikal është ndërtesa prototip të një formati të ri të biodiversitetit arkitektonik i cili fokusohet jo vetëm te qeniet njerëzore, por edhe në marrëdhëniet midis njerëzve dhe specieve të tjera të gjalla. Shembulli i parë, i ndërtuar në Milano në zonën Porta Nuova, përbëhet nga dy kulla që janë përkatësisht 80 dhe 112 metra të larta, që strehojnë gjithsej 800 pemë (480 pemë të fazës së parë dhe të dytë, 300 më të vogla, 15,000 bimë shumëvjeçare dhe/ose bimë që mbulojnë tokën dhe 5,000 shkurre, duke siguruar një sasi vegjetacioni ekuivalent me 30,000 metra katrorë pyjore dhe nënujore, e përqendruar në 3,000 metra katrorë sipërfaqe urbane. Projekti është gjithashtu një pajisje për të kufizuar shtrirjen e qyteteve të shkaktuara përmes një kërkimi për gjelbërim (çdo kullë është e barabartë me rreth 50,000 metra katror të shtëpive të një familjeje). Ndryshe nga fasadat "minerale" në qelq ose gur, mburoja me bazë bimore nuk reflekton ose zmadhon rrezet e diellit, por i filtron ato duke krijuar një mikroklimë të brendshme mikpritëse pa efekte të dëmshme në mjedis. Në të njëjtën kohe, perdja e gjelbër "rregullon" lagështinë, prodhon oksigjen dhe thith CO2 (karbon) dhe mikrogrimca, një kombinim karakteristikash që i kanë sjellë projektit një sërë çmimesh të rëndësishme, duke përfshirë Çmimin Ndërkombëtar të Lartësisë nga Deutschen Architekturmuseums në Frankfurt (2014) dhe çmimin CTBUH për ndërtesën më të lartë në botë nga Tall dhe Habitat Urban në IIT të Çikagos (2015).

Koncepti i Pyllit Vertikal, ajo e të qenit një “shtëpi për pemët që strehon edhe njerëzit dhe zogjtë”, përcakton jo vetëm karakteristikat urbane dhe teknologjike të projektit, por edhe gjuhën arkitekturore dhe cilësitë e saj shprehëse. Në një nivel formal, kullat karakterizohen kryesisht nga ballkone të mëdha, të shkallëzuara dhe të varura (secila rreth tre metra), të projektuara për të akomoduar vaska të mëdha të jashtme për vegjetacionin dhe për të lejuar rritjen e pemëve më të mëdha pa pengesë, madje edhe mbi tre kate të ndërtesës. . Në të njëjtën kohë, përfundimi prej guri prej porcelani i fasadave përfshin ngjyrën tipike kafe të lëvores, duke evokuar imazhin e një çifti pemësh gjigante në të cilat mund të jetojnë dhe që janë të pasura me implikime letrare dhe simbolike. Kontrasti me një sërë elementësh të ballkoneve dhe disa module në pjesën e përparme të dritareve fut një ritëm të sinkopuar në kompozim, i cili thyen dhe “çmaterializon” kompaktësinë vizuale të trupave arkitekturorë dhe përforcon prania e bimëve edhe më shumë. Më shumë se thjesht sipërfaqe, fasadat mund të shihen si hapësira tredimensionale jo vetëm për shkak të densitetit dhe funksionit të perdes së gjelbër, por edhe në aspektin estetik-kohor, për shkak të ndryshimeve shumëngjyrëshe ciklike dhe morfologjike në madhësinë e bimët.

Disa shembuj të pyjeve vertikale nga e gjithë bota

Pra, pa vonesë, këtu janë disa shembuj të mahnitshëm të pyjeve vertikale nga e gjithë bota. Kjo listë është larg të qenit shteruese dhe nuk është në asnjë rend të veçantë.

1. Nanjing në Kinë ka disa pyje vertikale interesante

Qyteti i Nanjing në Kinë ka bërë një përpjekje për të "gjelbëruar" disa nga blloqet e tij të kullave. Të quajtura "Kullat e Gjalla", këto ndërtesa shumëkatëshe, sapo të ndërtohen, do të mbulohen me mijëra pemë të gjalla që marrin frymë (fotosintetizuese).

Iniciativa të tilla mund të jenë thjesht e ardhmja e shumë ndërtesave të larta rreth Kinës dhe botës.

2. Ky koncept "Smart Forest City" për Kankun është i mrekullueshëm

Arkitekti Stefano Boeri ka një vizion interesant për zhvillimin e ardhshëm në Kankun të Meksikës. Duke mbuluar rreth 557 hektarë, koncepti i tyre për një "Qytet Pyjor të zgjuar" mund të strehojë rreth 130,000 njerëz.

Pothuajse kudo që mund të imagjinohej brenda zhvillimit do të kishte sipërfaqe të mbjella, duke përfshirë lart në fasadat dhe çatitë e ndërtesave. Me kaq shumë bimësi, do të ishte e vështirë të mbani mend se jeni duke jetuar në një qytet.

3. Egjipti së shpejti mund të jetë shtëpia e pyllit të parë vertikal të Afrikës


Në bashkëpunim me projektuesin egjiptian Shimaa Shalash dhe arkitekten italiane të peizazhit Laura Gatti, arkitekti Stefano Boeri po bëjnë plane për pyllin e parë vertikal në Egjipt.

Ndërtesat do të kenë tarraca të mbjella me 350 pemë dhe 14,000 shkurre të më shumë se 100 llojeve të ndryshme. Njëra nga tre ndërtesat do të jetë një hotel, ndërsa dy të tjerat do të strehojnë njësi apartamentesh.

4. Milano, Itali ka tashmë çiftin e vet të pyjeve vertikale


Qyteti i Milanos në Itali është një tjetër qytet që është pajisur me pyjet e tij vertikale. Të quajtura "Bosco Verticale" (pylli vertikal), kullat binjake të gjalla janë shtëpia e mbi 20,000 bimëve dhe u përfunduan në vitin 2014.

Këto bimë jo vetëm që prodhojnë oksigjen dhe konsumojnë dioksid karboni, por ato ndihmojnë në zbutjen e zhurmës dhe veprojnë si rregullatorë pasivë të temperaturës për ndërtesën.

5. Utrecht në Holandë po planifikon të ndërtojë edhe pyjet e veta vertikale


Qyteti i Utrecht-it në Holandë po planifikon gjithashtu të ndërtojë kullat e veta vertikale diku në të ardhmen. Planifikuesit janë të prirur për të rigjallëruar biodiversitetin në zonën lokale duke mbjellë mbi 10,000 bimë në fasadën e një kulle.

6. Ky pyll vertikal në Spanjë është mjaft mahnitës


Pamja e jashtme e Muzeut të Forumit Caixa në Madrid është një shembull tjetër i mahnitshëm i një pylli vertikal. Me lartësi deri në 4 kate, kjo hapësirë vertikale e gjelbër përbëhet nga rreth 15,000 bimë të ndryshme nga më shumë se 250 lloje.

Ajo gjithashtu duket mjaft e lezetshme.

7. Edhe ky pyll vertikal në Singapor është mjaft i bukur


Pjesa e jashtme e Hotel Oasia Downtown është një shembull tjetër i mahnitshëm i një pylli vertikal nga e gjithë bota. E vendosur në zemër të distriktit të biznesit të qytetit, kjo ndërtesë vërtet bie në sy.

8. Këto pyje vertikale në qytetin Kaula Lumpur janë gjithashtu mbresëlënëse


Në zemër të qytetit të Kuala Lumpur në Malajzi, mund të gjenden gjithashtu disa pyje vertikale të mahnitshme. Të projektuara nga arkitekti Jean Nouvel, këto ndërtesa të mahnitshme janë ndërtuar në vitin 2016.

Të quajtura "Le Nouvel Towers" këto kulla vertikale sigurisht i shtojnë një natyrë shumë të nevojshme qendrës së këtij qyteti modern.

9. Qyteti i Cebu në Filipine shpreson të ketë gjithashtu pyllin e tij vertikal

Dhe së fundi, qyteti filipinas i Cebu do të ketë gjithashtu pyllin e tij vertikal. Ashtu si ndërtesat e tjera në listë, shtimi i bimësisë në pjesën e jashtme të ndërtesës do të sigurojë një mënyrë të shkëlqyer pasive për të luftuar ndotjen dhe për të reduktuar kostot e ngrohjes dhe ftohjes gjatë gjithë vitit.

E quajtur "Pema e Ylberit", kjo ndërtesë e mahnitshme me koncept pyjor vertikal është projektuar për të kombinuar funksionalitetin dhe elegancën duke përdorur materiale natyrale, të thjeshta dhe tradicionale.