Riciklimi i shisheve plastike po bëhet më i lehtë në Zvicër

Riciklimi i shisheve plastike po bëhet më i lehtë në Zvicër

Shoqata Zvicerane e Riciklimit PET ka ngritur rreth 53,000 pika për grumbullimi e mbeturinave për riciklim në të gjithë vendin.

Mesatarisht, 82% e shisheve plastike PET riciklohen në Zvicër - një shifër e cila ka qenë e qëndrueshme për dhjetë vitet e fundit.

Por shoqata e riciklimit shpreson që norma të ngrihet ngadalë pasi ka bashkëpunuar me qytete, komuna dhe Hekurudhat Federale Zvicerane për të rritur numrin e pikave të grumbullimit të PET në zona të populluara për të zvogëluar numrin e shisheve plastike që hidhen në rrugë, në vend që të riciklohen.

Qëllimi afatmesëm i shoqatës është hapja e 4,000 pikave të reja të grumbullimit, kështu që duhet të instalohen edhe 1.000 të tjera, tha zyrtari i komunikimit të PET, Stefanie Brauchli.

Shishet e para plastike të bëra plotësisht nga plastika e ricikluar PET (R-PET) u shfaqën në Zvicër vitin e kaluar. Në fund të vitit, 40% e shisheve plastike ishin bërë nga riciklimi i PET, duke e bërë Zvicrën një udhëheqëse botërore për përdorimin e R-PET, e ndjekur nga Gjermania. Nga viti 2025, të gjitha shishet PET në Bashkimin Evropian duhet të prodhohen duke përdorur një minimum prej 25% të riciklimit të PET.

Ndërsa shkalla e riciklimit të plastikës PET në Zvicër është mbresëlënëse, ajo mbetet prapa asaj të qelqit, e cila aktualisht qëndron në 94%. Në vitin 2018, 289,231 ton qelq është ricikluar në Zvicër, duke e bërë atë një nga vendet kryesore për riciklimin e qelqit./Motilokal.com