Londra pajiset me pemë nga myshku për pastrimin e ajrit

Londra pajiset me pemë nga myshku për pastrimin e ajrit

Në qytetin e Londrës janë vendosur tre lloje të pemëve që thithin ajrin e ndotur. Këto pemë janë quajtur “pemë qyteti”, të cilat thithin dioksidin e karbonit.

Ato janë të bëra nga myshku dhe thith substancat e dëmshme. Pemët kanë sistemet e tyre të ujitjes dhe për mbledhjen e të dhënave mjedisore që më vonë mund të përdoren për të luftuar ndotjen.

Këto pemë mund të thithin 275 herë më shumë substanca të dëmshme sesa një pemë natyrale. Kjo është arsyeja pse konsiderohet një agjent efektiv kundër ndotjes së ajrit.

Përveç kësaj, myshku mund të thithë një sasi të madhe të lagështisë dhe të ftohë ajrin, shkruan Daily Mail.

Struktura të ngjashme kanë qenë më parë të vendosura në qytete të tjera - përfshirë Berlinin dhe Hong Kongun./Motilokal.com

Dubbed the 'world's first biotech pollution filter', the CityTrees use living plants to filter pollution from the air locally to benefit residents and passers-by. Pictured, a temporary CityTree set up near London's Piccadilly Circus, on Glasshouse Street, in March 2018

Three 'CityTrees' made of moss that have the pollution-cleaning power of a small forest have been permanently installed in London to tackle the capital's filthy air

The green-sided monoliths have been set up at two pollution hotspots in the borough of Waltham Forest, whose council declared a climate emergency last April

Similar structures have previously been employed in other cities — including Berlin and Hong Kong — along with temporary trials across London. Pictured, a CityTree in Berlin, Germany

Similar structures have previously been employed in other cities — including Berlin and Hong Kong — along with temporary trials across London. Pictured, a CityTree in Hong Kong

By fostering different types of moss, the structures are able to remove various pollutants from the air — including particulate matter and nitrogen oxides — all whilst producing oxygen. Pictured, a flowering plant called wallpepper shields an underlying layer of particulate-binding moss from the sun on a CityTree in Berlin, Germany, in the summer of 2017