Një ngjarje e fortë e ngrohjes së stratosferës po fillon, duke ndikuar në Vorbullën Polare në muajt e fundit të dimrit

Një ngjarje e fortë e ngrohjes së stratosferës po fillon, duke ndikuar në Vorbullën Polare në muajt e fundit të dimrit

Vorbulla Polare po fillon të dobësohet ndërsa një ngjarje e fortë e ngrohjes së stratosferës është gati të shpaloset. Siç tregon parashikimi, Vorbulla Polare do të deformohet shumë, por nuk do të shembet plotësisht. Këto ngjarje të rëndësishme mund të kenë një ndikim të rëndësishëm në pjesën tjetër të dimrit në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, Kanada dhe Evropë.

Moti dhe Vorbulla Polare stratosferike janë të lidhura fort, veçanërisht në dimër. Pra, ka shumë rëndësi në çfarë forme ose formë është Vorbulla Polare ndërsa kalojmë sezonin e motit të ftohtë.

Ne do të shohim rolin e rëndësishëm të Vorbullës Polare gjatë stinës së dimrit dhe se si mund të formësojë motin tonë kur është i fortë apo i dobët. Por më e rëndësishmja, ne do të shikojmë nga afër parashikimet më të fundit dhe se si ngjarjet e ndërprerjes së Vorbullës Polare mund të jenë një lojtar kryesor për pjesën tjetër të dimrit.

Qarkullimi polar në atmosferë

Ndërsa temperaturat polare bien, atmosfera më në jug është ende relativisht e ngrohtë. Kjo shkakton një ndryshim të fortë të temperaturës midis rajoneve polare dhe subtropikale dhe një qarkullim i madh me presion të ulët (ciklonik) fillon të zhvillohet në të gjithë hemisferën veriore. Ai shtrihet nga shtresat sipërfaqësore lart në atmosferë. Kjo njihet si Vorbulla Polare.

Ne krijuam një imazh 3-dimensional të Vorbullës Polare. Boshti vertikal është përmirësuar shumë për paraqitje më të mirë vizuale. Ju mund të shihni strukturën aktuale të Vorbullës Polare, duke u lidhur deri në nivelet më të ulëta me sistemet e presionit.

Vorbulla Polare shtrihet lart në atmosferë. Ju mund të shihni shtresat atmosferike në imazhin më poshtë. Niveli më i ulët i atmosferës quhet troposfera, ku ndodhen të gjitha ngjarjet e motit. Por mbi këtë, ne kemi stratosferën, një shtresë më e thellë dhe më e thatë dhe shtëpinë e shtresës së ozonit.

Për këtë arsye, ne priremi të ndajmë të gjithë Vorbullën Polare në një pjesë të sipërme (stratosferike) dhe një të poshtme (troposferike). Të dy luajnë rolin e tyre ndryshe, prandaj ne i monitorojmë veçmas. Por është gjithashtu shumë e rëndësishme nëse ato janë të lidhura siç duhet.

Pjesa e sipërme (stratosferike) është më rrethore dhe simetrike pasi rrotullohet më lart mbi tokë. Por struktura e poshtme e Vorbullës Polare është shumë më e pabarabartë dhe kryesisht e ndërprerë. Kjo është për shkak të ndikimit të terrenit/maleve dhe sistemeve të presionit të fortë që veprojnë si pengesë në rrjedhë.

Imazhi më poshtë tregon Vorbullën Polare në lartësi të madhe në rreth 30 km në stratosferën e mesme gjatë dimrit. Është rrethore, me temperaturë që bie shpejt drejt bërthamës së saj të brendshme të ftohtë.

Erërat kanë një rëndësi të madhe kur përshkruajnë Vorbullën Polare, pasi zakonisht janë të parat që tregojnë se diçka në Vorbullën Polare po ndryshon.

Në imazhin e mëposhtëm më poshtë, ne kemi shtresat e poshtme të Vorbullës Polare në rreth 5 km. Sa më shumë që i afrohemi tokës, aq më shumë deformohet Vorbulla Polare. Kjo për shkak se duhet të ndërveprojë me terrenin dhe sistemet e presionit të fortë rreth hemisferës.

Pra, për të përmbledhur, Vorbulla Polare sillet si një ciklon shumë i madh, duke mbuluar të gjithë polin verior deri në gjerësinë e mesme. Ai është i lidhur në të gjitha nivelet atmosferike, nga toka e lart, por mund të ketë forma të ndryshme në lartësi të ndryshme.

Ne monitorojmë çdo aktivitet të Vorbullës Polare sepse mund të ketë implikime të motit në të gjithë hemisferën veriore. Dhe kjo pavarësisht nëse është e dobët apo e fortë.

Një Vorbull e fortë Polare zakonisht nënkupton qarkullim të fortë polar. Kjo bllokon ajrin më të ftohtë në rrethin e Arktikut, duke krijuar kushte më të buta për shumicën e Shteteve të Bashkuara të Amerikës dhe Evropës.

Në të kundërt, një Vorbull Polare e dobët krijon një model të dobët të rrjedhës së rrymave. Si rezultat, e ka më të vështirë të përmbajë ajrin e ftohtë, i cili tani mund të shpëtojë nga rajonet polare në SHBA dhe Evropë.

/Motilokal.com