Zbulohet një meteorit i rrallë 17 kilogramësh në Antarktidë

Zbulohet një meteorit i rrallë 17 kilogramësh në Antarktidë

Gjatë një ekskursioni të kohëve të fundit në fushat e akullta të Antarktidës, një ekip ndërkombëtar studiuesish zbuluan pesë meteorë të rinj, duke përfshirë një nga më të mëdhenjtë e gjetur ndonjëherë në kontinent.

Meteori i rrallë është sa një pjepër, por peshon 7.7 kilogramë. Shembulli është një nga vetëm rreth 100 të asaj madhësie ose më të madhe të zbuluar në Antarktidë, një vend kryesor për gjuetinë e meteoritëve ku janë gjurmuar më shumë se 45,000 shkëmbinj hapësinorë.

Tani, zbulimi i jashtëzakonshëm po shkon drejt Institutit Mbretëror të Shkencave të Natyrës belg në Bruksel, ku do të studiohet. Dhe Maria Valdes, një shkencëtare hulumtuese në Muzeun Field të Historisë Natyrore të Çikagos dhe Universitetin e Çikagos, e cila ishte pjesë e ekipit të ekspeditës, ka mbajtur disa nga materialet për analizën e saj.

Zona e fokusit të Valdes është kozmokimia. Kjo “gjerësisht do të thotë se ne përdorim meteoritët për të studiuar origjinën dhe evolucionin e sistemit diellor përmes metodave kimike”, tha ajo për CNN. Ajo do të marrë mostrat e saj dhe do të përdorë acide të forta për t'i tretur ato përpara se të përdorë një proces të quajtur kimia e kalibruar për të izoluar elementë të ndryshëm që përbëjnë shkëmbin.

“Më pas mund të filloj të mendoj për origjinën e këtij shkëmbi, si evoluoi me kalimin e kohës, nga cili lloj trupi prind erdhi dhe ku në sistemin diellor u formua ai trup prind”, tha Valdes. "Këto janë pyetjet e mëdha që ne përpiqemi t'i adresojmë."

Meteoritët godasin Tokën në mënyrë të barabartë në të gjithë sipërfaqen e saj, kështu që Antarktida nuk është shtëpia e një përqendrimi në mënyrë disproporcionale të madhe të tyre, vuri në dukje Valdes. Por akulli i pastër i bardhë është një sfond ideal për të dalluar shkëmbinjtë e zinj.

Gjuetia për meteoritë është "me të vërtetë teknologji e ulët dhe më pak e komplikuar nga sa mund të mendojnë njerëzit", tha Valdes. "Ne jemi ose duke ecur përreth ose duke vozitur me një veturë në borë, duke parë në sipërfaqe."

Ekipi hulumtues kaloi rreth një javë e gjysmë me një udhërrëfyes të fushës polare, duke jetuar në tenda të ngritura në terrenin e akullt.

/Motilokal.com