Ajsbergu më i madh se Londra shkëputet nga Antarktida

Ajsbergu më i madh se Londra shkëputet nga Antarktida

Një ajsberg më i madh se Londra është shkëputur së fundmi nga Antarktida, thanë shkencëtarët britanikë. Ky fenomen nuk është për shkak të ndryshimeve klimatike, megjithëse rajoni kërcënohet nga ngrohja globale, sipas Anketimit Britanik të Antarktidës (BAS). Ajsbergu prej 1550 kilometrash katrorë shpërtheu të dielën rreth orës 21:00 kur batica zgjeroi një çarje në akull.

Dy vjet më parë, në të njëjtën zonë ishte formuar një ajsberg me të njëjtën madhësi, i ashtuquajturi “Brad Ice Bank”. Shkencëtarët e akullnajave, të cilët ndodhen në zonë nga nëntori deri në mars, kanë vëzhguar zhvillimin e çarjeve në akull për rreth 10 vjet. Në vitin 2016, BAS vendosi të lëvizë stacionin Halley V me 20 km, nga frika se me shkrirjen e akullit mund të goditën nga një ajsberg.


“Kjo shkëputje ishte e pritshme dhe është një sjellje normale e “Brand Ice Bank”. Nuk është e lidhur me ndryshimin e klimës”, shpjegoi shkencëtari i akullit Dominic Hodgson. Antarktida po vuan efektet e ndryshimeve klimatike dhe aty u regjistruan temperatura rekord vitin e kaluar.

Në vitin 2021, shkrirja e plotë e një ajsbergu, 4,000 kilometra nga vendi ku u shkëput në 2017, lëshoi më shumë se 150 miliardë tonë ujë, gjë që i shqetësoi shkencëtarët sepse nuk e dinin se çfarë do të kishte efektet në ekosistemin e brishtë të rajonit.

/Motilokal.com