Bimët shtëpiake ‘në fakt’ nuk pastrojnë ajrin

Bimët shtëpiake ‘në fakt’ nuk pastrojnë ajrin

Bimët në vazo vlerësohen për dekorimin e dhomave të shtëpive për pastrimin e ajrit në ambiente të mbyllura. Sidoqoftë, një studim i fundit është vërtetuar e gabuar nga shkencëtarët që studiojnë efektet e bimëve shtëpiake për cilësinë e ajrit.

Një studim i kryer nga Bryan E. Cumming dhe Michael S. Waring vitin e kaluar ku tregon për dy mite për miqtë tanë të gjelbër - që ata na ofrojnë më shumë oksigjen dhe ndihmojnë në pastrimin e ajrit në ambiente të mbyllura.

Pas ekzaminimit të 12 studimeve të kryera mbi këtë temë në tre dekadat e kaluara, shkencëtarët dolën në përfundimin se bimët në vazo "nuk e pastrojnë në të vërtetë ajrin e brendshëm aq shpejt sa të kenë një efekt në cilësinë e ajrit të shtëpisë ose ambientit tënd të zyrës", sipas Waring. Ata thanë se pretendimet për aftësitë e bimëve për të përmirësuar ajrin brenda shtëpive ishin mbivlerësuar shumë.

Studimi zbuloi se mënyra më e mirë për të marrë oksigjen dhe pastruar ajrin është ventilimi i duhur. Kështu që, hapja e dritareve herë pas here, madje në ditët e ftohta, kur dhoma nxehet dhe ajri bllokohet.

Studiuesit sugjeruan gjithashtu që eksperimentet e ardhshme nuk duhet të përqendrohen në aftësitë - ose paaftësitë - e bimëve për të pastruar ajrin, por më tepër në fushat e tjera siç janë teknologjitë alternative të biofiltrimit.

Sidoqoftë, bimët kanë ende përfitime të mëdha. Sipas një studimi të Universitetit të Miçiganit, bimët përmirësojnë përqendrimin, kujtesën dhe produktivitetin tonë. Sigurisht, të kalosh kohën me bimë shtëpiake nuk është e njëjtë si në natyrë, por bimët në vazo në shtëpitë, zyrat ose shkollat tona mund të përmirësojnë kujtesën deri në 20%.

Në përgjithësi, bimët kanë provuar të përmirësojnë gjendjen shpirtërore, veçanërisht në punë. Të kesh disa bimë të gjelbërta dhe me gjethe të gjera na ndihmon të çlodhemi dhe të lehtësojmë stresin./Motilokal.com