Ja çfarë pritet nga vlerësimi i fundit i OKB-së për ndryshimet klimatike

Ja çfarë pritet nga vlerësimi i fundit i OKB-së për ndryshimet klimatike

Të hënën, Paneli Ndërqeveritar i Kombeve të Bashkuara për Ndryshimet Klimatike (IPCC) do të publikojë raportin e tij të fundit për klimën.

Që kur u themelua në vitin 1988, IPCC ka publikuar gjashtë grupe të këtyre vlerësimeve deri më tani. Ato janë provat më gjithëpërfshirëse dhe më autoritare për ndryshimet klimatike të shkaktuara nga njeriu.

Ndërsa pasojat e ndryshimeve klimatike bëhen gjithnjë e më të ngutshme, publikimi i së hënës po bëhet një dokument "themelor" për të ardhmen e veprimit klimatik.

Çfarë mund të presim nga raporti i fundit i IPCC?

Çdo pesë deri në shtatë vjet, IPCC publikon një seri raportesh që përmbledhin informacionin më të fundit rreth ndryshimeve klimatike. Raportet vijnë nga puna e tre grupeve të ndryshme të punës që fokusohen në shkencën e ndryshimeve klimatike, ndikimet e tij dhe zgjidhjet e mundshme.

Ajo gjithashtu ka publikuar 14 'raporte speciale' të cilat fokusohen në fusha specifike, duke përfshirë aviacionin, emetimet dhe oqeanet.

Raporti Sintezë i të hënës nga IPCC është i fundit i ciklit dhe bazohet në informacionin nga gjashtë raportet e publikuara deri më tani, duke theksuar pikat kyçe nga tre grupet e punës.

Secili prej këtyre raporteve përmbante deklarata të forta mbi realitetin e ndryshimeve klimatike nga konsensusi "i pa ekuivok" se aktiviteti njerëzor po e shkakton atë në rreziqet me të cilat përballet gjysma e njerëzimit. E hëna ka të ngjarë të shfaqë tituj të ngjashëm, të guximshëm.

Kush e shkruan raportin e IPCC?

IPCC përbëhet nga 195 vende anëtare.

Qindra shkencëtarë punojnë së bashku për të mbledhur prova rreth ndryshimeve klimatike nga e gjithë bota. Ata i shqyrtojnë të gjitha dhe arrijnë në një konsensus, duke identifikuar mesazhet kryesore në mijëra studime që publikohen çdo vit.

Është një përpjekje bashkëpunimi midis qeverive dhe shkencëtarëve me çdo rresht në një raport të negociuar dhe miratuar nga të gjithë anëtarët e IPCC. Ky proces siguron që informacioni i përfshirë të jetë jo vetëm i saktë shkencërisht, por edhe i rëndësishëm për qeveritë e përfshira.

Një analizë nga gazeta e lajmeve në Britaninë e Mdhe Carbon Brief tregon se gjatë 30 viteve të fundit, gratë dhe ekspertët nga Jugu Global kanë fituar një përfaqësim më të madh brenda IPCC. Megjithatë, ato janë ende të nënpërfaqësuara.

Në vitin 1990, më pak se 10 për qind e 100 autorëve ishin gra dhe më pak se 20 për qind vinin nga Jugu Global . Cikli aktual i vlerësimit ka 700 autorë me 30 për qind gra dhe më shumë se 40 për qind nga Jugu Global.

Pse na duhen këto raporte të IPCC?

Përfundimet me të cilat del IPCC përdoren nga qeveritë, bizneset dhe komunitetet, të gjithë që kërkojnë të kuptojnë shkakun dhe efektin e ndryshimeve klimatike, për të bërë zgjedhje në të ardhmen.

Ato tregojnë se cili është realiteti i ndryshimit të klimës dhe japin një plan për veprimin urgjent që bota duhet të ndërmarrë.

Kryetari i IPCC Hoesung Lee tha në një takim paneli se Raporti i Sintezës do të bëhet një "dokument themelor i politikës për formësimin e veprimit të klimës në pjesën e mbetur të kësaj dekade kryesore".

Ai gjithashtu siguron një kornizë për shkencëtarët për të koordinuar përpjekjet e tyre. Ciklet e raportimit janë të sinkronizuara me një përpjekje shkencore ndërkombëtare dhe kryhen eksperimente për të testuar besueshmërinë e modeleve tona aktuale të ndryshimeve klimatike.

/Motilokal.com