Sonte Ora e Tokës: Pse njerëzit në mbarë botën i fikin dritat

Sonte Ora e Tokës: Pse njerëzit në mbarë botën i fikin dritat

Çdo vit, miliona njerëz nga mbi 190 vende dhe territore koordinohen për të fikur dritat e tyre për vetëm një orë. Ngjarja është pjesë e një tradite vjetore për të rritur ndërgjegjësimin për ndryshimet klimatike.

Ja çfarë duhet të dini përpara festimit të 16-të vjetorit të Orës së Tokës.

Çfarë është Ora e Tokës?

Ora e Tokës u lansua në vitin 2007 nga Fondi Botëror i Kafshëve të Egra dhe partnerët e tij në Sydney, Australi. Organizata jofitimprurëse e përshkruan Orën e Tokës si "lëvizjen më të madhe globale bazë për mjedisin".

Planeti mund të kalojë pragjet 1.5 dhe 2 gradë Celsius më shpejt nga sa mendonim.

Një parashikim i tmerrshëm: Shkencëtarët përdorën Inteligjencën Artificiale për të zbuluar se planeti mund të kalonte pragun kritik të ngrohjes më shpejt se sa pritej.

“Ora e Tokës synon të rrisë ndërgjegjësimin dhe të ndezë biseda globale për mbrojtjen e natyrës, trajtimin e krizës klimatike dhe punën së bashku për të formuar një të ardhme më të ndritshme për të gjithë ne”, thotë WWF në faqen e internetit të Orës së Tokës.

Fushata e Orës së Tokës ka çuar në veprime të tjera që lidhen me frenimin e ndryshimeve klimatike. Kapitulli i WWF në Ugandë, për shembull, krijoi "Pyllin e Orës së Tokës" të parë në 2013. Përveç kësaj, Argjentina përdori fushatën e saj të Orës së Tokës 2013 për të ndihmuar në miratimin e një projektligji të Senatit për 8.4 milion hektarë zonë të mbrojtur detare në vend, sipas WWF.


Si e ndihmon mjedisin fikja e dritave

Sipas WWF, fikja e dritave është një mënyrë "simbolike" për të rritur ndërgjegjësimin për ndryshimet klimatike.

“Ora e errësirës na nxjerr nga ngarkesa e rutinave tona të përditshme dhe na lejon të reflektojmë për shtëpinë e vetme që ne të gjithë e ndajmë”, tha organizata në njoftimin e saj. “Përballë humbjes së përshpejtuar të biodiversitetit dhe ndryshimeve klimatike, nuk ka pasur kurrë një kohë më të rëndësishme për t'u bashkuar dhe për të ndërmarrë veprime për të ardhmen tonë kolektive.”

Faqja e internetit Ora e Tokës vë në dukje se planeti është në rrugën e duhur për të arritur mbi 1.5 gradë Celsius të ngrohjes, "duke e bërë këtë duke rrezikuar degradimin e pakthyeshëm të mjedisit dhe ndryshimet klimatike që do të ndikojnë në të gjitha shoqëritë dhe ekonomitë tona".

Organizata inkurajon pjesëmarrësit të përdorin orën e tyre të fikur "duke bërë diçka pozitive për planetin tonë".

Kjo mund të nënkuptojë të lexosh një artikull ose të dëgjosh një podcast për biodiversitetin ose ndryshimet klimatike, të kalosh kohë jashtë për t'u rilidhur me natyrën, të mbledhësh plehrat në lagjen tuaj ose të ndash informacione rreth ndryshimeve klimatike me miqtë, familjen ose politikanët lokalë.

/Motilokal.com