Toka do të vazhdojë të ngrohet dhe efektet do të jenë të thella

Toka do të vazhdojë të ngrohet dhe efektet do të jenë të thella

Ndryshimi global i klimës nuk është një problem i së ardhmes. Ndryshimet në klimën e Tokës, të shkaktuara nga emetimet e shtuara të gazrave serrë që bllokojnë nxehtësinë, tashmë kanë efekte të përhapura në mjedis, akullnajat dhe shtresat e akullit po zvogëlohen, akulli i lumenjve dhe liqeneve po shpërbëhet më herët, zonat gjeografike bimore dhe shtazore po ndryshojnë, bimët dhe pemët do të lulëzojnë më shpejt.

Tani po ndodhin efekte që shkencëtarët kishin parashikuar prej kohësh se do të rezultonin nga ndryshimet klimatike globale, të tilla si humbja e akullit të detit, rritja e përshpejtuar e nivelit të detit dhe valë të nxehta më të gjata dhe më intensive.

“Marrë në tërësi, gama e provave të publikuara tregon se kostot neto të dëmit të ndryshimeve klimatike ka të ngjarë të jenë të rëndësishme dhe të rriten me kalimin e kohës”, thotë Paneli Ndërqeveritar për Ndryshimet Klimatike.

Disa ndryshime (të tilla si thatësirat, zjarret dhe reshjet ekstreme) po ndodhin më shpejt sesa vlerësuan shkencëtarët më parë. Në fakt, sipas Panelit Ndërqeveritar për Ndryshimet Klimatike (IPCC) organi i Kombeve të Bashkuara i krijuar për të vlerësuar shkencën në lidhje me ndryshimet klimatike, njerëzit modernë nuk i kanë parë kurrë më parë ndryshimet e vëzhguara në klimën tonë globale dhe disa nga këto ndryshime janë të pakthyeshme gjatë qindra deri në mijëra viteve të ardhshme.

Shkencëtarët kanë besim të lartë se temperaturat globale do të vazhdojnë të rriten për shumë dekada, kryesisht për shkak të gazeve serrë të prodhuara nga aktivitetet njerëzore.

Raporti i Gjashtë i Vlerësimit i IPCC, i botuar në vitin 2021, zbuloi se emetimet njerëzore të gazeve që bllokojnë nxehtësinë e kanë ngrohur tashmë klimën me gati 1.1 gradë Celsius që nga koha para-Industriale (duke filluar në 1750). Temperatura mesatare globale pritet të arrijë ose tejkalojë 1.5 gradë Celsius brenda disa dekadave të ardhshme. Këto ndryshime do të prekin të gjitha rajonet e Tokës.

Ashpërsia e efekteve të shkaktuara nga ndryshimet klimatike do të varet nga rruga e aktiviteteve të ardhshme njerëzore. Më shumë emetime të gazrave serrë do të çojnë në më shumë ekstreme klimatike dhe efekte të përhapura dëmtuese në të gjithë planetin tonë. Megjithatë, këto efekte të ardhshme varen nga sasia totale e dioksidit të karbonit që ne emetojmë. Pra, nëse mund të reduktojmë emetimet, mund të shmangim disa nga efektet më të këqija.

/Motilokal.com