Organizata Botërore Meteorologjisë paralajmëron: Duhet të jemi të përgatitur për vitet më të nxehta në histori

Organizata Botërore Meteorologjisë paralajmëron: Duhet të jemi të përgatitur për vitet më të nxehta në histori

Pesë vitet e ardhshme pritet të jenë periudha më e ngrohtë e regjistruar, paralajmëroi Organizata Botërore Meteorologjike e OKB-së (WMO).

"Ekziston një probabilitet 98 për qind që të paktën një nga pesë vitet e ardhshme dhe periudha pesëvjeçare në tërësi, të jetë më e ngrohta në histori", tha WMO.

"Duhet të jemi të përgatitur" 

WMO tha se gazrat serrë dhe efekti i kombinuar i El Nino, një fenomen i motit që ndodh natyrshëm, do të shkaktonte rritje të temperaturave nga 2023 deri në 2027.

"Një ngrohje El Nino pritet të zhvillohet në muajt e ardhshëm dhe kjo do të kombinohet me ndryshimet klimatike të shkaktuara nga njerëzit për të shtyrë temperaturat globale në një territor të paeksploruar", tha Sekretari i Përgjithshëm i WMO, Petteri Taalas.

El Nino dhe La Nina janë modele klimatike që nxisin motin ekstrem në shumë rajone të botës.

Në mënyrë tipike, El Nino rrit temperaturat mesatare globale, ndërsa La Nina ka një efekt ftohës.

"WMO po jep alarmin se ne do të shkelim nivelin e 1.5 gradë Celsius në baza të përkohshme me frekuencë në rritje", paralajmëroi Taalas dhe tha se do të kishte "pasoja të gjera" kur bëhet fjalë për shëndetin, sigurinë ushqimore, menaxhimin e ujit dhe. mjedisi.

“Duhet të jemi të përgatitur”, paralajmëroi profesori.

Raporti i ri u publikua përpara Kongresit Botëror Meteorologjik që do të zhvillohet nga 22 maji deri më 2 qershor, i cili do të diskutojë se si të forcohen shërbimet e motit dhe klimës për të mbështetur përshtatjen ndaj ndryshimeve klimatike.

Sipas WMO, temperatura mesatare vjetore globale afër sipërfaqes për çdo vit midis 2023 dhe 2027 parashikohet të jetë midis 1.1°C dhe 1.8°C më e lartë se mesatarja 1850-1900, e cila konsiderohet si një bazë për shkak të periudha para gazeve serrë nga aktivitetet njerëzore.

Ngrohja e Arktikut parashikohej të ishte më shumë se tre herë më e madhe se mesatarja globale gjatë pesë dimrave të ardhshëm të hemisferës veriore.

Parashikohej se do të kishte rritje të reshjeve në Sahel, Evropën Veriore, Alaskë dhe Siberinë veriore, ndërsa e kundërta do të shihej në Amazon dhe pjesë të Australisë.

Temperatura mesatare globale në vitin 2022 ishte 1.15 gradë Celsius mbi mesataren e viteve 1850-1900.

Tetë vitet më të nxehta të regjistruara ndonjëherë ishin të gjitha midis 2015 dhe 2022, me vitin 2016 më i ngrohti sipas WMO-së.

/Motilokal.com