Ja sa energji humb një veturë elektrike kur nuk është në lëvizje

Ja sa energji humb një veturë elektrike kur nuk është në lëvizje

Njerëzit dhe kompanitë që marrin vendimin për të blerë një veturë elektrike, marrin parasysh çmimin e blerjes dhe konsumin e saj. Megjithatë, ka edhe konsum të fshehur kur vetura nuk është në lëvizje. Hulumtimi i kryer nga startup-i belg i energjisë Re.alto, tregoi se kostot mund të jenë deri në 600 euro në vit, nëse merren parasysh çmimet e energjisë elektrike në Belgjikë. Re.alto është një startup që mbështetet në shkëmbimin e të dhënave të energjisë.

Kjo kompani ka një marrëveshje me disa prodhues veturash për përpunimin e të dhënave nga automjetet elektrike. Konsumi shtesë i energjisë elektrike, shkaktohet nga konsumi gjatë pushimit në të ashtuquajturat modaliteti i gjumit. Humbja doli të jetë më e madhe nga sa pritej.

“Veturat që qëndrojnë në vend gjatë gjithë ditës konsumojnë, në varësi të modelit, rreth 3 kWh në ditë. Kjo korrespondon me një vlerë totale prej 1000 kWh në vit”, shkruan Monenergie.be. Veturat elektrike transmetojnë vazhdimisht të dhëna në aplikacionin e përdoruesit si temperaturën, statusin e baterisë.

Ky proces konsumon shumë më tepër energji sesa një smartphone. Zgjidhja më e mirë për pronarët është vendosja e veturës në modalitetin e gjumit. Aktualisht, shumica e shoferëve preferojnë modalitetin e gatishmërisë, sepse në këtë mënyrë vetura lidhet me aplikacionin.

/Motilokal.com