Portugalia thyen rekord për prodhimin e energjisë nga era dhe dielli

Portugalia thyen rekord për prodhimin e energjisë nga era dhe dielli

Kapaciteti më i madh diellor e kaloi Portugalinë në gjysmë të rrugës, ndërsa Spanja, Finlanda dhe Belgjika po thyejnë gjithashtu rekorde të energjisë.

Dielli dhe era prodhuan më shumë se gjysmën e energjisë elektrike të Portugalisë për herë të parë muajin e kaluar, sipas të dhënave të reja nga grupi i ekspertëve për energjinë e pastër Ember.

Në prill, burimet e rinovueshme arritën në 51 për qind të prodhimit të energjisë elektrike, duke mposhtur rekordin e mëparshëm mujor prej 49 për qind në dhjetor 2021.

Shpërndarja e fortë e energjisë diellore, importet e energjisë elektrike nga Spanja dhe kërkesa më e ulët e mbajtën energjinë e gjeneruar nga lëndët djegëse fosile në vetëm 24 për qind, pavarësisht nga një rënie e shkaktuar nga thatësira në hidrocentralet.

“Ndërsa Evropa del nga një dimër krize, rritja e fortë e erës dhe diellit po japin rezultat”, thotë analisti i Ember, Nicolas Fulghum. “Këtë pranverë, burimet e rinovueshme tashmë po pakësojnë ndikimin e thatësirës dhe çmimeve të larta të energjisë elektrike në të gjithë BE-në, si dhe po ulin emetimet.

"Ritmi i rrufeshëm i vendosjes, veçanërisht i diellit, premton shumë më shumë rekorde që do të vijnë këtë verë."

Ja se si Portugalia arriti suksesin e shkëlqyeshëm dhe ku tjetër po thyen rekorde në Evropë.

Vitin e kaluar, vendi instaloi 0.9 GW fotovoltaikë diellorë, duke rritur kapacitetin e tij diellor me më shumë se 50 për qind në 2.5 GW mjaftueshëm për të furnizuar me energji rreth 1 milion shtëpi.

Kjo ndihmoi në shtytjen e prodhimit diellor në nivelin më të lartë të të gjitha kohërave prej 360 GWh në prill, një fitim domethënës me rekordin e mëparshëm prej 300 GWh në korrik dhe gusht të 2022.

“Portugalia po hyn në fazën tjetër të tranzicionit të saj energjetik”, thotë analisti i Ember, Matt Ewen.

“Energjia e erës dhe ndërlidhja bënë të mundur që Portugalia të heqë dorë nga qymyri në vitin 2021.” Pragu prej 50 për qind u tejkalua pavarësisht gjenerimit relativisht modest të erës.

Ndërkohë, thatësirat gjatë vitit të kaluar, të cilat kanë vazhduar edhe në pranverë, kanë vënë stres në shumë vende të Mesdheut .

Portugalia u ndikua më pas nga prodhimi i ulët nga hidrocentralet, me thatësirat që ndikojnë gjithashtu në prodhimin e energjisë në Spanjë dhe Itali.

Cilat vende të tjera evropiane po thyejnë rekorde të burimeve të rinovueshme?

Era dhe dielli kanë arritur lartësi të reja në shumë vende të BE-së këtë pranverë.

Spanja fqinje pa gjithashtu rekorde të të gjitha kohërave të prodhimit diellor në prill (4.2 TWh, 22 për qind e prodhimit të energjisë elektrike), me rekorde edhe më të larta që priten në muajt e verës kur energjia nga dielli është zakonisht në kulmin e saj.

Era dhe dielli së bashku ishin gjithashtu afër niveleve të larta rekord në Spanjë, duke përbërë 46 për qind të energjisë elektrike të prodhuar. Duke marrë parasysh importet, dy vendet e Gadishullit Iberik së bashku plotësuan 49 për qind të kërkesës së tyre për energji elektrike me këto dy burime të rinovueshme në prill.

Rritja e fortë dhe performanca e qëndrueshme e energjisë diellore dhe erës çuan në një sërë rekordesh të tjera në vendet e BE-së edhe këtë pranverë, ka zbuluar Ember.

Suedia arriti nivelin më të lartë të të gjitha kohërave në shkurt të këtij viti me më shumë se një të katërtën (27 për qind) të energjisë elektrike që vjen nga era dhe dielli.

Finlanda pa era dhe diell që arritën një rekord prej 29 për qind të gjenerimit në prill.

Belgjika gjithashtu regjistroi një nivel më të lartë të të gjitha kohërave për erën dhe diellin muajin e kaluar, burimet e pastra të energjisë arritën në 2 TWh dhe përbënin 29 për qind të prodhimit të energjisë elektrike në vend.

/Motilokal.com