Më shumë se gjysma e liqeneve të botës janë tkurrur në 30 vitet e fundit

Më shumë se gjysma e liqeneve të botës janë tkurrur në 30 vitet e fundit

Më shumë se gjysma e liqeneve dhe rezervuarëve të mëdhenj në botë janë tkurrur që nga fillimi i viteve 1990, kryesisht për shkak të krizës klimatike dhe konsumit njerëzor, duke rritur shqetësimet në lidhje me furnizimet me ujë për bujqësinë, hidrocentralet dhe konsumin njerëzor, zbuloi studimi.

Një ekip studiuesish ndërkombëtarë raportoi se disa nga burimet më të rëndësishme në botë të ujit të ëmbël, nga Deti Kaspik midis Evropës dhe Azisë deri në liqenin Titicaca të Amerikës së Jugut, kanë humbur ujë me një normë kumulative prej rreth 22 gigatonësh në vit për gati tre dekada. që është e barabartë me konsumin total të ujit të SHBA-së për të gjithë vitin 2015.

Fangfang Yao, një hidrolog në Universitetin e Virxhinias, i cili udhëhoqi studimin e botuar të enjten në revistën Science, tha se 56% e rënies së liqeneve natyrore është shkaktuar nga ngrohja globale dhe konsumi njerëzor, me ngrohjen "pjesën më të madhe të saj".

Shkencëtarët e klimës në përgjithësi mendojnë se zonat e thata të botës do të bëhen më të thata për shkak të ndryshimeve klimatike dhe zonat e lagështa më të lagështa, por studimi zbuloi humbje të konsiderueshme të ujit edhe në rajonet me lagështi.

"Kjo nuk duhet të injorohet", tha Yao.

Shkencëtarët kanë vlerësuar rreth 2000 Liqene të Mëdha duke përdorur matje satelitore të kombinuara me modelet klimatike dhe hidrologjike.

Ata zbuluan se përdorimi i paqëndrueshëm i njeriut, ndryshimet në reshjet dhe rrjedhjet, sedimentimi dhe rritja e temperaturave kanë ulur nivelet e liqeneve në nivel global, me 53% të liqeneve që tregojnë një rënie nga viti 1992 në 2020.

Gati 2 miliardë njerëz në mbarë botën janë prekur drejtpërdrejt dhe shumë rajone janë përballur me mungesë uji vitet e fundit.

Shkencëtarët dhe aktivistët kanë thënë prej kohësh se ngrohja globale nuk duhet të kalojë 1.5 gradë Celsius nëse duam të shmangim pasojat më katastrofike të ndryshimeve klimatike. Bota aktualisht po ngrohet me një normë prej rreth 1.1 gradë Celsius.

Një studim i botuar të enjten zbuloi se përdorimi i paqëndrueshëm njerëzor ka tharë liqenet si Deti Aral në Azinë Qendrore dhe Deti i Vdekur në Lindjen e Mesme, ndërsa liqenet në Afganistan, Egjipt dhe Mongoli janë prekur nga rritja e temperaturave.

/Motilokal.com