Më shumë se 40 milionë amerikanë të ekspozuar ndaj kushteve ekstreme të motit: tornado, përmbytje dhe breshër

Më shumë se 40 milionë amerikanë të ekspozuar ndaj kushteve ekstreme të motit: tornado, përmbytje dhe breshër

Një pjesë e madhe e Shteteve të Bashkuara të Amerikës (SHBA) është e ekspozuar ndaj kushteve ekstreme të motit, ku shiu dominon në disa vende, tornado në të tjera dhe temperatura mbi mesataren në disa pjesë të vendit.

Rreth 40 milionë amerikanë janë të rrezikuar nga moti i ligë duke filluar nga sot, thonë sinoptikanët, të cilët kanë frikë nga tornadot dhe stuhitë në pjesën qendrore të SHBA-së për të dytën ditë radhazi.

Rajoni i Plains ishte një vatër e motit ekstrem gjatë gjithë javës. Alarmet për tornado u lëshuan në të gjithë rajonin gjatë ditës dhe të mërkurën në mbrëmje, një stuhi e fortë shkaktoi tornado në Oklahoman qendrore, duke shkaktuar disa të lënduar dhe të paktën dy të vdekur, raporton USA Today.

Në SHBA-në qendrore, nuk është lëshuar asnjë paralajmërim për tornado, por ende ekziston rreziku i përmbytjeve, zjarreve me lëvizje të shpejtë dhe madje edhe borës së madhe.

Nga ana tjetër, banorët në lindje dhe jug të SHBA-së duhet të gëzojnë temperatura të ngrohta të paarsyeshme.

Prandaj, lindja është e ekspozuar ndaj rrezikut nga vërshimet, në perëndim do të ketë ende paralajmërime të kuqe, ndërsa në veri ka mundësi që reshjet të vazhdojnë.

Mundësia e stuhive të forta, të cilat mund të përfshijnë breshër, rrebeshe dhe tornado, do të shtrihet nga Wisconsin jugor në Teksasin qendror.

Paralajmërimet për flamurin e kuq, të cilat janë alarme për temperaturë të lartë u lëshuan të enjten në mëngjes për nëntë shtete, duke përfshirë një zonë të vendit që normalisht nuk është në rrezik nga zjarret.

/Motilokal.com