Marrëveshja globale mund të ulë ndotjen plastike deri në 80%

Marrëveshja globale mund të ulë ndotjen plastike deri në 80%

Një vit pasi delegatët ndërkombëtarë ranë dakord për të arritur një marrëveshje për ndotjen plastike dhe për ta finalizuar atë deri në vitin 2024, Programi i Mjedisit i Kombeve të Bashkuara ka nisur një raport që përcakton një rrugë për të reduktuar në mënyrë dramatike vëllimin e plastikës që përfundon në mjedis. 

Bazuar në një kornizë teknikash të provuara për të trajtuar ndotjen plastike, raporti i së martës hedh themelet dhe demonstron se çfarë është e mundur. Gjetjet tregojnë për ndryshime sistemike që mund të zvogëlojnë ndotjen plastike më shumë se tre të katërtat deri në vitin 2040, duke krijuar qindra mijëra vende pune dhe duke kursyer trilionë dollarë.  

"Raporti tregon se vetëm një zhvendosje e integruar, sistematike nga një ekonomi lineare në një ekonomi rrethore mund ta mbajë plastikën jashtë ekosistemit dhe trupave tanë dhe në ekonomi", tha drejtoresha e UNEP, Inger Andersen.

Njoftimi vjen përpara një takimi të delegatëve globalë në kryeqytetin francez më vonë këtë muaj. Do të jetë raundi i dytë i bisedimeve mbi marrëveshjen, të cilën Asambleja e Mjedisit e OKB-së e ka përshkruar si "marrëveshja më e rëndësishme mjedisore që nga marrëveshja e Parisit (klima). 

Bota aktualisht prodhon rreth 350 milionë ton ndotje plastike çdo vit, duke shkaktuar humbje të biodiversitetit, shëndetit global dhe çështje të furnizimit me ushqime.

Çfarë duhet të ndodhë?

Raporti bën thirrje për ndalime dhe marrëveshje për eliminimin e plastikës së panevojshme dhe problematike, duke përfshirë ato që nuk mund të riciklohen, ripërdoren ose kompostohen, si dhe mbipaketimet ose plastika që përmbajnë kimikate të rrezikshme për shëndetin e njeriut.

Ai gjithashtu parashtron një qasje me tre drejtime të ripërdorimit, riciklimit dhe kalimit në materiale alternative.

Masat e ripërdorimit, të tilla si shishet e rimbushshme, qeset e ripërdorshme, dispenzuesit me shumicë në dyqane ushqimore, skemat e kthimit të depozitave dhe skemat e kthimit të paketimit, janë frutat më të varura, duke ulur ndotjen plastike me 30% deri në vitin 2040.

Vende të tilla si Franca dhe ligji i saj kundër mbetjeve i vitit 2021, tashmë po hedhin bazat për të përmirësuar normat e ripërdorimit përmes masave të tilla si kërkesa për dyqanet e mëdha ushqimore që të ofrojnë një formë kontejneri të ripërdorshëm për klientët dhe ndalimin e pjatave të disponueshme.

Përmirësimi i normave të riciklimit mund të arrihet përmes standardeve më të rrepta të projektimit dhe ndalimit të aditivëve dhe polimerëve problematikë për të siguruar riciklim më të lehtë. Heqja e subvencioneve për karburantet fosile do ta bënte gjithashtu riciklimin më ekonomik sesa prodhimin e plastikës së virgjër, thuhet në raport. Përmirësimi i normave të riciklimit mund të çojë në një reduktim prej 20% të ndotjes plastike.

Vende të tilla si Spanja dhe Britania e Madhe kanë tashmë taksa dhe taksa për prodhimin e plastikës së virgjër për të ndihmuar në barazimin e fushës së lojës. Dhe Meksika rriti normat e riciklimit nga 8.8% në 2002 në 56% në 2018 duke nxitur riciklimin.

Një reduktim i mëtejshëm prej 17% i ndotjes nga plastika do të vinte nga lëvizja drejt materialeve të tjera për gjëra të tilla si mbështjellësit, thasët dhe artikujt për marrjen e ushqimit.

Megjithatë, njerëzimi do të prodhonte rreth 100 milionë ton metrikë mbetje plastike nga produkte jetëshkurtër .

Kjo do të duhet të asgjësohet në një mënyrë më të përgjegjshme për të shmangur plastikën e oqeanit. Për të trajtuar ndotjen mikroplastike, për shembull, raporti sugjeron ndryshime në prodhimin e tekstilit dhe reduktimin e kilometrazhit të automjeteve për të kufizuar gërryerjen e gomave.

Përfitimet ekonomike

Sipas raportit të UNEP, ndryshimet e përshkruara sistematike do të rezultonin në kursime prej 4.5 trilionë dollarë (4.1 trilion euro) deri në vitin 2040.

Disa kosto do të kurseheshin duke prodhuar më pak plastikë njëpërdorimshe, por shumica lidhen me shpenzimet që aktualisht janë të jashtme nga prodhuesit e plastikës, të tilla si iniciativat shëndetësore dhe pastrimi.

Steven Stone, zëvendësdrejtor i divizionit të ekonomisë së UNEP-it dhe një autor kontribuues në studim, tha për DW se shkenca ishte gjithnjë e më e qartë në lidhje me implikimet e kostos së ndotjes plastike. Një burim kryesor i shpenzimeve të fshehura shkon për shëndetin e njeriut, duke përfshirë kancerin dhe problemet e zhvillimit të shkaktuara nga ekspozimi ndaj plastikës dhe kimikateve të lidhura me të.

Për të financuar kostot fillestare të përfshira në tranzicion, raporti zbuloi se qeveritë mund të devijonin investimet e planifikuara për objektet e reja të prodhimit të plastikës në infrastrukturën rrethore.

Zbatimi i të gjitha rekomandimeve të tyre do të çonte në krijimin e rreth 700,000 vendeve të tjera të punës, sipas autorëve të raportit. Shumë prej tyre do të përqendroheshin rreth rikuperimit formal të plastikës dhe ripërdorimit të saj, veçanërisht në vendet me të ardhura më të ulëta që nuk kanë ende sisteme të fuqishme të menaxhimit të mbetjeve.

A do të thotë kjo fundi i plastikës? 

Stone tha se qëllimi i UNEP-it nuk ishte të ndalonte plotësisht përdorimin e plastikës, por t'i jepte fund ndotjes plastike.

Plastika ka vlerën e saj më të lartë kur i mban në përdorim. Janë të forta, janë të lehta, përdoren në makina, përdoren në aeroplanë, kanë funksione shumë specifike për shoqërinë që krijojnë shumë vlera. Pra, ne nuk po përpiqemi të demonizojmë plastikën me asnjë mjet."

Stone tha se qëllimi është që të bëhet financiarisht bindëse për kompanitë që të angazhohen në proces, ngjashëm me garën për të krijuar ftohës alternativë pasi traktatet globale ndaluan CFC-të për të ndaluar varfërimin e shtresës së ozonit.

“Nuk është me të vërtetë një fitore për industrinë që të vazhdojë të pompojë plastikë me përdorim të vetëm që bëhen mbeturina dhe kontaminojnë të gjithë ”, shtoi Stone.

"Historia kryesore e raportit është se plastika duket e lirë, por në të vërtetë nuk është. Sepse kostot janë të jashtme ose në të ardhmen, ose mbi të tjerët që nuk e kanë përdorur domosdoshmërisht plastikën, por do të paguajnë koston e duke u ekspozuar ndaj tij”.

/Motilokal.com