Emetimet e karbonit nga transporti janë ende në rritje

Emetimet e karbonit nga transporti janë ende në rritje

Pavarësisht përpjekjeve për ta bërë udhëtimin me tren më tërheqës, për të elektrizuar aeroplanët dhe për të hequr lëndët djegëse fosile nga veturat dhe kamionët e transportit që bllokojnë rrugët e qyteteve anembanë botës, emetimet e dioksidit të karbonit nga sektori i transportit global nuk po bien mjaftueshëm shpejt.

Edhe me premtimet dhe veprimet aktuale për të reduktuar emetimet nga transporti, nivelet e CO2 të lidhura me transportin pritet të vazhdojnë të rriten gjatë dekadës së ardhshme, thuhet në një raport të ri të publikuar nga Forumi Ndërkombëtar i Transportit (ITF) të mërkurën.

Pa qëllime më ambicioze dhe vendosje të shpejtë të teknologjive të reja, emetimet e karbonit parashikohen të jenë vetëm 3% më të ulëta se nivelet e vitit 2019 deri në vitin 2050.

"Sfida është vendosja e teknologjive dhe zbatimi i politikave për të zhvendosur mjaftueshëm dhe shpejt transportin në mënyra më të qëndrueshme, për të kompensuar atë që ne shohim si kërkesë në rritje të shpejtë për udhëtime", tha Matteo Craglia, një analist transporti në ITF. "Ky është veçanërisht rasti në ekonomitë në zhvillim, të cilat pritet të rrisin ndjeshëm kërkesën për udhëtime."

ITF, një institut global i transportit brenda Organizatës për Bashkëpunim Ekonomik dhe Zhvillim, ka parashikuar që, ndërsa popullsia botërore rritet dhe shoqëria po globalizohet gjithnjë e më shumë, kërkesa globale për pasagjerë do të rritet me 79% deri në vitin 2050. Kërkesa për mallra pritet të dyfishohet afërsisht.

Kërkesa për pasagjerë e matur me transportin e një personi mbi një kilometër, parashikohet të trefishohet në Afrikën Sub-Sahariane dhe më shumë se dyfish në Azinë Juglindore.

Këto vlerësime marrin parasysh ndryshimin e stilit të jetesës të detyruar nga COVID që ka parë më shumë punë në telekomandë dhe blerje online në pjesë të caktuara të shoqërisë. Megjithëse raporti i ITF theksoi se ndryshimi nuk duhet të anashkalohet nga politikëbërësit si një shans për të çuar më tej "tranzicionin e gjelbër".

Transporti përgjegjës për 20% të emetimeve vjetore të CO2

Craglia i tha DW se "ndryshimi në të gjithë sistemin" në të gjithë sektorët, nga prodhimi i energjisë elektrike te transporti te prodhimi , është më sfidues se çdo gjë që ekonomia globale është përballur ndonjëherë në të kaluarën, veçanërisht kur merren parasysh dallimet rajonale .

"Jo të gjitha vendet janë të vendosura në mënyrë të ngjashme që të jenë në gjendje të dekarbonizohen ose të kenë qeverisjen për të qenë në gjendje të shtyjnë përpara reformat dhe politikat e nevojshme për të ndihmuar në përshpejtimin e dekarbonizimit," tha ai, duke theksuar hendekun midis vendeve me të ardhura të larta dhe të ulëta.

Për të pasur ndonjë shpresë për të përmbushur objektivat klimatike të Parisit për kufizimin e rritjes së temperaturës globale në 1.5 gradë Celsius, Paneli Ndërqeveritar për Ndryshimet Klimatike (IPCC) ka thënë se emetimet totale të transportit do të duhet të bien në 80% nën nivelet e 2015 deri në vitin 2050. Sektori i transportit rrugor, hekurudhor, detar dhe aviacion është përgjegjës për më shumë se 20% të emetimeve vjetore të CO2, ku makinat e pasagjerëve përbëjnë dy të pestat e tyre.

Megjithëse shkalla e ndryshimit duket e frikshme, Craglia është i bindur se automjetet private janë në rrugën e duhur për të bërë ndryshimin dhe për t'u bërë konkurruese në kosto, duke përmendur rritjen e shitjeve të automjeteve elektrike në botën e zhvilluar dhe Kinë. Raporti i ITF tha se bazuar në planet ekzistuese të politikave, automjetet me emetim zero "duhet të përbëjnë një të katërtën e flotës globale të makinave të pasagjerëve deri në vitin 2035".

"Rastet e biznesit kanë kuptim, dhe tani është vetëm rasti i vendosjes së infrastrukturës," tha ai. Kjo përfshin rrjetet e nevojshme të energjisë së gjelbër dhe stacionet e mbushjes, veçanërisht mbushësit me fuqi të lartë për kamionët e rëndë, të cilët lëshojnë një pjesë të konsiderueshme të emetimeve të mallrave në mbarë botën.

Sidoqoftë, aviacioni dhe transporti detar të cilat kontribuojnë më shumë se një të pestën e emetimeve vjetore të transportit mbeten një sipërmarrje kryesore.

"Teknologjitë për t'i dekarbonizuar ato janë ende në një fazë të hershme të vendosjes, ende shpesh në (kërkim dhe zhvillim)," tha Craglia.

Craglia përmendi si shembuj kërkimin mbi lëndët djegëse me karbon të ulët për transportin detar dhe karburantet me karbon të ulët dhe me densitet të lartë për aviacionin, si biokarburantet e bëra nga mbetjet bujqësore, algat dhe vaji i përdorur për gatim. Këtu ai theksoi rëndësinë e masave të tjera të bazuara në treg për të mbështetur zhvillimin në këto fusha, si çmimi i karbonit .

Zhvendosja e kërkesës në udhëtime të qëndrueshme

Teknologjia nuk do të jetë mënyra e vetme për të ulur emetimet e karbonit nga transporti, tha Craglia. Ndryshimi i zakoneve të njerëzve dhe inkurajimi i një kalimi drejt opsioneve më të qëndrueshme do të jetë gjithashtu kyç, tha ai. Kjo do të jetë e rëndësishme në rrjetet e krijuara të transportit dhe, veçanërisht, në zonat urbane me rritje të shpejtë, të cilat ende nuk kanë ndërtuar infrastrukturë të rëndësishme transporti në Afrikë dhe Azi. Opsionet e qëndrueshme përfshijnë transportin publik, ndarjen e udhëtimit, ecjen, çiklizmin dhe skuterët.

"Ndihma e ekonomive në zhvillim për të kaluar në sisteme transporti më të qëndrueshme me një mbështetje më të madhe në mënyrat e përbashkëta të transportit dhe lëvizshmërinë aktive është veçanërisht e rëndësishme", tha ai. "(Këto janë) disa nga frutat e ulëta që meritojnë vërtet vëmendjen e politikëbërësve."

Politikëbërësit do të kenë një shans për të shkëmbyer idetë e tyre nga 24 maji deri më 26 maj në samitin e ITF, një forum vjetor për vendimmarrësit dhe ekspertët për të diskutuar politikën e transportit dhe klimës në nivel global.

Veprimtaria e këtij viti, në Leipzig, Gjermania lindore, do të presë rreth 50 ministra transporti, deputetë dhe zyrtarë të tjerë nga e gjithë bota. Organizatorët synojnë gjithashtu ta bëjnë transportin një nga çështjet kryesore në samitin e klimës COP28 në Dubai më vonë këtë vit, ndërsa kombet shqyrtojnë dhe rinovojnë premtimet e tyre për klimën.

Craglia tha se vitet e fundit kanë parë "një rritje të ambicieve të politikave", duke vënë në dukje përpjekjet e SHBA për të rritur transportin me emetim zero me Aktin e Reduktimit të Inflacionit të vitit të kaluar dhe planet e BE-së për të hequr gradualisht motorët me djegie të brendshme deri në vitin 2035. Dhe ai pret që kjo lëvizje të vazhdojë edhe në rajone të tjera, si me udhëtarët ashtu edhe me mallrat.

"Sfida është se akoma më shumë ambicie është e nevojshme, në të gjitha vendet anembanë botës," tha ai. "Dhe kjo duhet të përshpejtohet shumë shpejt nëse duam të arrijmë objektivat e marrëveshjes së Parisit për klimën."

/Motilokal.com