Kur fillon vera?

Kur fillon vera?

Zakonisht, kur flasim për ditën e parë të verës, ne i referohemi verës astronomike e cila përcaktohet nga boshti i Tokës dhe orbita rreth Diellit.

Këtë vit, vera fillon më 21 qershor dhe përfundon më 23 shtator, nëse kemi parasysh metodën astronomike. Por fillon pak më herët, më 1 qershor dhe 31 gusht, nëse ndjekim kalendarin meteorologjik.

Vera meteorologjike

Sidoqoftë, meteorologët janë gjithashtu të interesuar për fillimin e verës meteorologjike. Vera meteorologjike do të fillojë gjithmonë më 1 qershor duke përfunduar më 31 gusht.

Stinët meteorologjike konsistojnë në ndarjen e stinëve në katër periudha të përbëra nga tre muaj secila. Këto sezone janë të ndara me kalendarin tonë Gregorian, duke e bërë më të lehtë për vëzhgimin dhe parashikimin meteorologjik për të krahasuar statistikat sezonale dhe mujore.

Stinët përcaktohen si  pranvera (mars, prill, maj), verë (qershor, korrik, gusht), vjeshtë (shtator, tetor, nëntor) dhe dimër (dhjetor, janar, shkurt).  

Solstici dhe ekuinoki

Solstici dhe ekuinoki janë pikat e kalimit astronomik midis stinëve dhe shënojnë fazat kryesore në ciklin astronomik të Tokës. Në një vit ka dy ekuinokse (pranverë dhe vjeshtë) dhe dy solsticë (verë dhe dimër). Datat e ekuinokseve dhe solsticave nuk janë të fiksuara për shkak të orbitës eliptike të Tokës së Diellit. Orbita e Tokës rreth Diellit do të thotë që në fillim të janarit, Dielli është më i afërt (i njohur si perihelion) dhe në fillim të korrikut është më i largët (aphelion).

/Motilokal.com