Alert, alarm: Sistemet e paralajmërimit të hershëm kanë shpëtuar qindra jetë njerëzish ndërsa moti ekstrem po pushton

Alert, alarm: Sistemet e paralajmërimit të hershëm kanë shpëtuar qindra jetë njerëzish ndërsa moti ekstrem po pushton

Gjatë shekullit të kaluar, numri i vdekjeve nga moti ekstrem, klima dhe ngjarjet e lidhura me ujin kanë rënë ndjeshëm.

Moti ekstrem, klima dhe ngjarjet e lidhura me ujin shkaktuan 11,778 fatkeqësi të raportuara midis 1970 dhe 2021, sipas Organizatës Botërore Meteorologjike (WMO).

Këto fatkeqësi vranë më shumë se 2 milion njerëz dhe shkaktuan 4.3 trilion dollarë (4 trilion euro) humbje ekonomike.

Por, gjatë atyre 51 viteve diçka ndryshoi. Një raport nga WMO i publikuar dy vjet më parë zbuloi se në fillim të periudhës, kishte më shumë se 50,000 vdekje në mbarë botën çdo vit të lidhura me fatkeqësitë.

Kjo kishte rënë në nën 20,000 deri në vitet 2010. Dhe shifrat e fundit të WMO-ve, të publikuara të hënën (22 maj), tregojnë se kishte 22,608 vdekje të lidhura me fatkeqësitë në 2020 dhe 2021 të kombinuara.

Sistemet e përmirësuara të paralajmërimit të hershëm dhe menaxhimi i koordinuar i fatkeqësive kanë reduktuar ndjeshëm numrin e viktimave njerëzore gjatë gjysmë shekullit të fundit, thotë WMO.

Cilat janë sistemet e paralajmërimit të hershëm dhe si ndihmojnë ato?

Sistemet e tyre më themelore, të paralajmërimit të hershëm paralajmërojnë njerëzit afër një fatkeqësie të mundshme për atë që mund të ndodhë ose do të ndodhë patjetër dhe se si mund të ndikojë tek ata.

Në një nivel më të thellë, ato janë sisteme të integruara për monitorimin e rreziqeve, parashikimin dhe parashikimin dhe vlerësimin e rrezikut nga fatkeqësitë, si dhe aktivitetet e komunikimit dhe gatishmërisë. Sistemet si ky u japin komuniteteve, qeverive dhe bizneseve në thelb të gjithëve kohë për të ndërmarrë veprime dhe për të zvogëluar rreziqet përpara se të ndodhë një fatkeqësi.

Ka katër pjesë për një sistem efektiv të paralajmërimit të hershëm. E para është mbledhja e sa më shumë të dhënave për rreziqet e mundshme. Kjo më pas përdoret për të monitoruar, parashikuar nëse ka gjasa të ndodhë dhe cilat do të jenë pasojat.

Informacioni mbi ndikimin dhe gjasat komunikohet nga një burim zyrtar në kohën e duhur, të saktë dhe efektive me paralajmërime të zbatueshme. Kjo mund të përfshijë gjëra të tilla si mesazhet me tekst të bazuara në vendndodhje që paralajmërojnë njerëzit për stuhitë e afërta, përmbytjet, zjarret ose ngjarje të tjera ekstreme të motit.

Pjesa e fundit kërkon që të gjithë, nga qeveritë tek qytetarët individualë, të jenë të përgatitur për t'iu përgjigjur paralajmërimeve që marrin.

Sigurimi që këta elementë të punojnë së bashku, në të gjithë sektorët në mënyrë të koordinuar, mund të nënkuptojë ndryshimin midis jetës dhe vdekjes.

Shefi i WMO, Petteri Taalas, jep shembullin e fundit të ciklonit Moka. Ai shkaktoi shkatërrim të gjerë në Myanmar dhe Bangladesh, duke ndikuar në disa nga komunitetet më të varfra.

“Në të kaluarën, si Mianmari ashtu edhe Bangladeshi pësuan numrin e vdekjeve prej dhjetëra dhe madje qindra mijëra njerëzve”, shpjegon ai.

“Falë paralajmërimeve të hershme dhe menaxhimit të fatkeqësive, këto norma katastrofike të vdekshmërisë janë tani fatmirësisht histori. Paralajmërimet e hershme shpëtojnë jetë.”

Pse duhet të përmirësohen sistemet e paralajmërimit të hershëm?

Frekuenca e ngjarjeve ekstreme të motit është rritur në mënyrë dramatike në 20 vitet e fundit.

Por vetëm gjysma e të gjitha vendeve kanë sisteme të paralajmërimit të hershëm me mbulim veçanërisht të ulët në Shtetet në zhvillim të ishujve të vegjël (SIDS), vendet më pak të zhvilluara (LDC) dhe në Afrikë. Kjo do të thotë se një në tre njerëz në planet nuk mbulohet nga një sistem adekuat.

SIDS dhe LDC-të gjithashtu pësuan kosto të larta ekonomike në mënyrë disproporcionale në lidhje me madhësinë e ekonomive të tyre. Disa fatkeqësi shkaktuan humbje ekonomike në SIDS që ishin më shumë se 100 për qind e PBB-së së tyre.

Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së António Guterres nisi një iniciativë në COP27 vitin e kaluar për të siguruar që çdo person në Tokë të mbrohet nga sistemet e paralajmërimit të hershëm deri në vitin 2027.

/Motilokal.com