Shkencëtarët i frikësohen një fenomeni në Antarktidë: Mund ta kthejë nga frigoriferi i Tokës, në radiatorin e saj

Shkencëtarët i frikësohen një fenomeni në Antarktidë: Mund ta kthejë nga frigoriferi i Tokës, në radiatorin e saj

Të dhënat satelitore tregojnë se akulli i detit që rrethon Antarktidën është shumë nën çdo nivel të dimrit të regjistruar më parë, një pikë referimi e re shqetësuese për një rajon që dikur dukej rezistent ndaj ngrohjes globale.

"Është aq larg çdo gjëje që kemi parë, është pothuajse magjepsëse", thotë Walter Meier, i cili monitoron akullin e detit me Qendrën Kombëtare të të Dhënave të Borës dhe Akullit.

Një Antarktidë e paqëndrueshme mund të ketë pasoja të gjera, paralajmërojnë ekspertët polare.

Hapësira e madhe e akullit të Antarktidës rregullon temperaturën e planetit, pasi sipërfaqja e bardhë reflekton energjinë e Diellit përsëri në atmosferë dhe gjithashtu ftoh ujin poshtë dhe afër tij.

Pa e ftohur planetin akulli i saj, Antarktida mund të shndërrohet nga frigoriferi i Tokës në një radiator, thonë ekspertët.

Akulli që noton në sipërfaqen e Oqeanit Antarktik tani ka më pak se 17 milionë km katrorë, që është 1.5 milionë km katror akull deti më pak se mesatarja e shtatorit dhe shumë nën nivelet më të ulëta rekorde të dimrit.

Kjo është një zonë me akull që mungon rreth pesë herë më e madhe se sa Ishujt Britanikë.

Dr. Meier nuk është optimist se akulli i detit do të rikuperohet në një shkallë të konsiderueshme.

Shkencëtarët janë ende duke u përpjekur të identifikojnë të gjithë faktorët që çuan në uljen e akullit të detit këtë vit, por studimi i tendencave në Antarktidë ka qenë historikisht sfidues.

Në një vit kur disa rekorde globale të nxehtësisë dhe temperaturës së oqeanit janë thyer, disa shkencëtarë këmbëngulin se akulli i ulët i detit është masa që duhet t'i kushtohet vëmendje.

"Ne mund të shohim se sa më i prekshëm është", thotë dr. Robbie Mallet, nga Universiteti i Manitobës, i cili është i bazuar në gadishullin Antarktik.

I ftohti ekstrem dhe erërat e fuqishme, akulli i hollë i detit të këtij viti e ka bërë edhe më të vështirë punën e ekipit të tij. "Ekziston rreziku që ajo të shkëputet dhe të dalë në det me ne në të", thotë dr. Mallet.

Akulli i detit formohet në dimrin e kontinentit (mars deri në tetor) përpara se të shkrihet kryesisht në verë dhe është pjesë e një sistemi të ndërlidhur që përbëhet gjithashtu nga ajsbergë, akulli tokësor dhe raftet e mëdha akulli, zgjatime lundruese të akullit tokësor që dalin nga bregu.

Akulli i detit vepron si një mëngë mbrojtëse për akullin që mbulon tokën dhe parandalon që oqeani të nxehet.

Dr. Caroline Holmes shpjegon se ndikimet e tkurrjes së akullit të detit mund të bëhen të dukshme ndërsa sezoni kalon në verë, kur ka potencial për një lak reagimi të pandalshëm të shkrirjes së akullit.

Ndërsa zhduket akulli i detit, ai ekspozon zona të errëta të oqeanit, të cilat thithin dritën e diellit në vend që ta reflektojnë atë, që do të thotë se energjia e nxehtësisë shtohet në ujë, e cila nga ana tjetër shkrin më shumë akull. Shkencëtarët e quajnë këtë efekt akull-albedo.

Kjo mund t'i shtojë më shumë nxehtësi planetit, duke prishur rolin e zakonshëm të Antarktidës si rregullator i temperaturave globale.

"A po zgjojmë këtë gjigant të Antarktidës?" pyet prof. Martin Siegert. Do të ishte "një fatkeqësi absolute për botën", thotë ai.

Ka shenja se ajo që po ndodh tashmë me shtresat e akullit të Antarktidës është në rangun e skenarit më të keq të asaj që ishte parashikuar, thotë prof. Anna Hogg, një shkencëtare e Tokës në Universitetin e Leeds.

Që nga vitet 1990, humbja e akullit të tokës nga Antarktida ka kontribuar 7.2 mm në rritjen e nivelit të detit.

Edhe rritjet modeste të nivelit të detit mund të rezultojnë në stuhi të larta të rrezikshme që mund të zhdukin komunitetet bregdetare. Nëse sasi të konsiderueshme të akullit të tokës do të fillonin të shkriheshin, ndikimet do të ishin katastrofike për miliona njerëz në mbarë botën.

“Asnjëherë nuk e kemi menduar që ngjarjet ekstreme të motit mund të ndodhin atje”

Si një kontinent i pavarur i rrethuar me ujë, Antarktida ka sistemin e vet të motit dhe klimës. Deri në vitin 2016, akulli i detit dimëror i Antarktidës në fakt ishte rritur në madhësi.

Por në mars të vitit 2022 një valë ekstreme e të nxehtit goditi Antarktidën Lindore, duke i shtyrë temperaturat në -10 gradë Celsius kur ato duhet të ishin afër -50 gradë.

"Kur fillova të studioja Antarktidën 30 vjet më parë, kurrë nuk menduam se ngjarje ekstreme të motit mund të ndodhnin atje", thotë Siegert.

Akulli i detit ka thyer minimumet rekord në verë për tre nga shtatë vitet e fundit, duke përfshirë shkurtin e 2023.

Disa shkencëtarë madje besojnë se këto rekorde të ulëta akulli mund të tregojnë se një ndryshim thelbësor po ndodh në kontinent, një ndryshim në kushtet që e kanë mbajtur rajonin të izoluar.

Largësia e Antarktidës dhe mungesa e informacionit historik do të thotë se shumë nuk dihet ende.

Rajoni është ende "Perëndimi i egër" në terma shkencorë, sipas dr. Robbie Mallet.

Shkencëtarët e dinë se sa larg përhapet akulli i detit, por jo, për shembull, sa i trashë është. Zhbllokimi i kësaj enigme mund të ndryshojë rrënjësisht modelet klimatike për rajonin.

Në bazën shkencore Rothera, dr. Mallet po përdor instrumente radar për të studiuar trashësinë e akullit të detit për një projekt kërkimor ndërkombëtar të quajtur Defiant.

Ai dhe shkencëtarë të tjerë janë ende duke u përpjekur të zbërthejnë shkaqet e zhdukjes së akullit të dimrit.

"Ka një shans që është një shprehje vërtet e çuditshme e ndryshueshmërisë natyrore", thotë ai, që do të thotë se shumë faktorë natyrorë mund të jenë krijuar dhe po ndikojnë në rajon në të njëjtën kohë.

Oqeanet e ngrohta rekord të këtij viti janë ndoshta një faktor kontribuues, sugjerojnë shkencëtarët, uji i ngrohtë nuk do të ngrijë.

Dhe mund të ketë pasur gjithashtu ndryshime në rrymat e oqeanit dhe erërat që nxisin temperaturat në Antarktik.

Fenomeni i motit El Niño, që po zhvillohet aktualisht në Paqësor, mund të kontribuojë gjithashtu në tkurrjen e akullit të detit, megjithëse është ende i dobët.

Dr. Mallet thotë se ka "arsye shumë, shumë të mira për t'u shqetësuar".

"Është potencialisht një shenjë vërtet alarmante e ndryshimit të klimës në Antarktidë që nuk ka qenë aty për 40 vitet e fundit. Dhe sapo po shfaqet tani."

/BBC/Motilokal.com