Libi: Agjencia e OKB-së paralajmëron se dy diga të tjera mund të shemben

Libi: Agjencia e OKB-së paralajmëron se dy diga të tjera mund të shemben

Zyra e Kombeve të Bashkuara për Koordinimin e Çështjeve Humanitare (OCHA) ka shprehur shqetësimin në lidhje me dy diga të tjera në Libinë Lindore, të cilat thuhet se po përballeshin me presione masive, pas shembjes së dy digave gjatë një stuhie javën e kaluar, duke vrarë mijëra njerëz.

Agjencia e OKB-së tha se raportet në lidhje me stabilitetin e dy digave ishin "kontradiktore".

Diga Jaza, e cila shtrihet midis qytetit të goditur nga stuhia, e shkatërruar nga Derna dhe Bengazit aty pranë, dhe diga e Qattara pranë Bengazit ishin në kushte të mira dhe funksionale, thanë ndërkohë autoritetet.

Diga e Jazës po pajisej me pompa për të lehtësuar presionin, citoi OCHA të thoshte autoritetet.

Stuhia mesdhetare Daniel goditi vendin javën e kaluar, duke shkatërruar dy digat dhe duke shkaktuar përmbytje që shkatërruan kryesisht qytetin e Derna, duke vrarë mijëra banorë të qytetit dhe duke lënë të tjerë të zhdukur.

Ekspertët paralajmëruan paraprakisht për shembjen e digave

Për vite me radhë, ekspertët kishin paralajmëruar se digat e dyta tani të shembura ishin në rrezik për shkak të përmbytjeve, veçanërisht në kushtet e mungesës së mirëmbajtjes së menjëhershme. Dy digat shtriheshin përpjetë nga qyteti bregdetar Derna dhe kishin për qëllim të mbronin rreth 90,000 njerëz.

"Në rast të një përmbytjeje të madhe, pasojat do të jenë katastrofike për banorët e luginës dhe qytetit", shkroi Abdelwanees Ashoor, një profesor i inxhinierisë civile, në një studim të botuar vitin e kaluar në Sabha University Journal of Pure and Applied.

Fjalët e Ashoor u bënë jehonë nga shumë ekspertë të tjerë në vitet e mëparshme.

Premtimi për të hetuar

Të ndërtuara në vitet 1970 nga një kompani ndërtimi jugosllave, digat Abu Mansour dhe Derna kishin për qëllim të mbronin qytetin nga përmbytjet e zakonshme. Ato pësuan dëme të mëdha në vitin 1986, kur një stuhi e fortë goditi rajonin.

Të premten vonë, prokurori i përgjithshëm i Libisë al-Sediq al-Sour tha se një studim i viteve 1990 kishte zbuluar çarje në strukturën e digave. Megjithatë, thirrjet e pandërprera të ekspertëve për mirëmbajtje kryesisht mbetën të padëgjuara dhe që atëherë, për më shumë se një dekadë, Libia është ndarë midis dy qeverive rivale.

Al-Sour u zotua të premten se prokurorët do të hetojnë shembjen e dy digave, si dhe se ku kanë shkuar fondet e alokuara më parë për mirëmbajtjen e tyre.

I siguroj qytetarët se kushdo që ka bërë gabime apo neglizhencë, prokurorët sigurisht që do të marrin masa të prera, do të ngrenë një kallëzim penal ndaj tij dhe do ta dërgojnë në gjyq”, tha ai.

Disa mijëra njerëz raportohet se kanë vdekur në katastrofë, megjithëse shifra e saktë mbetet shumë e paqartë.

/Motilokal.com