Çfarë e shkakton rrufenë?

Çfarë e shkakton rrufenë?

Të gjitha stuhitë ndodhin në një atmosferë të paqëndrueshme dhe janë të ndezura nga lagështia dhe ngritja e ajrit të ngrohtë. Kjo zakonisht ndodh në një ditë të ngrohtë vere kur orët më të gjata të diellit kanë ngrohur tokën. Ajri i ngrohtë dhe i lagësht menjëherë mbi tokë është më pak i dendur se ajri më i ftohtë dhe më i thatë sipër, duke e bërë atë të ngrihet.

Ndërsa ngritët, avulli i ujit që përmban fillon të ftohet dhe kondensohet në pika uji. Kjo shkakton formimin e një reje dhe gjithashtu lëshon nxehtësi, duke i dhënë ajrit një nxitje ndërsa vazhdon ngjitjen e tij, duke krijuar një rrymë të fuqishme lart.

Brenda rreth 30 minutash ose më shumë, krijohet një re e madhe bubullimash (kumulonimbus), e cila arrin lartësitë deri në 10 km. Përtej kësaj lartësie, temperatura nuk ulet më me lartësinë, që do të thotë se masa në rritje e ajrit nuk lëviz më lart. Në vend të kësaj, ajo përhapet, duke prodhuar formën e kudhërit që është tipike për retë e stuhisë.

Ndërsa më shumë avujt e ujit kondensohen jashtë resë, pikat e ujit bashkohen dhe rriten, ndërsa grimcat e akullit gjithashtu formohen dhe kombinohen në ngrirjen e sipërme të resë. Pasi pikat e ujit dhe grimcat e akullit të jenë mjaft të rënda, ato fillojnë të bien si shi ose breshër. Pas tyre, ata gjenerojnë një rrymë ajri të ftohtë që nxiton poshtë, duke u përhapur dhe duke shkaktuar erëra të forta në nivelin e tokës, si dhe një rënie të temperaturës.

Ndërkohë, përplasjet midis kristaleve të akullit dhe pikave të ujit brenda resë rrëzojnë elektronet nga pikat e ujit dhe kristalet më të lehta të akullit dhe i transferojnë ato në grimcat më të mëdha të akullit.

Ndërsa grimcat më të rënda e të ngarkuara negativisht fundosen dhe grimcat e ngarkuara pozitivisht ngrihen, pjesa e sipërme dhe e poshtme e resë grumbullojnë ngarkesa të kundërta. Kjo krijon një tension ('ndryshim potencial'), i cili, nëse është mjaft i lartë, mund të shkarkohet në atë që njihet si rrufeja 'intra-re' (ne e shohim këtë si rrufe fletë).

Baza e reve të ngarkuar negativisht gjithashtu zmbraps elektronet në tokë, duke krijuar një ngarkesë pozitive atje. Ky ndryshim potencial mund të shkarkohet në një flakë rrufeje 're në tokë'. Ngrohja dhe zgjerimi i shpejtë i ajrit përreth shkakton gjëmimin karakteristik të bubullimës që shoqëron ndezjen e dritës.

/Motilokal.com