Qytetet pioniere me pyje urbane

Qytetet pioniere me pyje urbane

Organizata e Ushqimit dhe Bujqësisë e Kombeve të Bashkuara (FAO), ka publikuar një listë të Qyteteve Pemë të Botës (TCW) si një shembull i vendeve më të mira për të jetuar. Në listë, ju do të gjeni Parisin, Lubjanën, Erevanin, por edhe metropole të tilla si New York, San Francisco dhe Toronto, ose qytetet italiane si Milano, Torino dhe Mantova dhe më pas qytete të vogla si Bradford (Mbretëria e Bashkuar), Thunder Bay (Kanada) ose Tempe (Arizona).

Këto janë vetëm disa nga qytetet e para që kanë fituar titullin e 'Qytetet të Pemëve' të njohur nga programi Tree Cities of the World, të promovuar nga FAO, i cili synon të krijojë qytete më elastike dhe të qëndrueshme. Lista e 59 qyteteve që arritën përcaktimin ndërkombëtar u shpall në 4 shkurt 2020. Mbi 100 qytete të tjera tashmë janë zotuar të marrin pjesë - dhe të plotësojnë standardet e kërkuara dhe presin të kualifikohen në të ardhmen e afërt.

Përveç promovimit të menaxhimit efikas të burimeve të gjelbra urbane, FAO shpjegon në një shënim se programi ”Qytetet e Pemëve” synojnë të krijojë një rrjet ndërkombëtar të qyteteve duke promovuar shkëmbimin e njohurive dhe praktikave më të mira për menaxhimin e hapësirave të gjelbra.

Nga ana tjetër, qytetet zënë vetëm 3 për qind të sipërfaqes së planetit, por mirëpresin pothuajse 60 për qind të popullsisë në botë, që konsumon 75 për qind të burimeve natyrore./Motilokal.com