Stuhia “Dennis” gjunjëzon Britaninë e Madhe [Foto]

Stuhia “Dennis” gjunjëzon Britaninë e Madhe [Foto]

Stuhia “Denis” që nga fundjava ka përfshirë Britaninë e madhe dhe disa pjesë të Evropës, duke shkaktuar dëme dhe probleme të shumta.

Shumë lagje, rrugë janë përmbytur, duke shkaktuar kaos në qarkullim për shkak të shirave të dendur dhe erës së fortë.

Mbi 300 paralajmërime të tjera për përmbytje të mundshme janë lëshuar nga autoritetet në Mbretërinë e Bashkuar, përfshirë 5 alarme të rrezikshmërisë së lartë nga stuhia Denis.

Evakuime të mëtejshme do të jenë të nevojshme në zonat e përfshira nga uji, për shkak të rritjes së nivelit të lumenjve.

Sekretari i Mjedisit George Eustice tha për BBC se qeveria ka shpenzuar 2.5 miliardë paund për të trajtuar kushtet ekstreme të motit që nga viti 2015 dhe është zotuar të shpenzojë edhe 4 miliardë të tjerë në pesë vitet e ardhshme. Duke iu përgjigjur kritikave lokale për reagimin ndaj vërshimit të ujërave në York, Eustice sqaroi se 80 milion paundë janë shpenzuar në projekte për mbrojtjen e qytetit nga përmbytjet, dhe shumë të tjera janë në “fazë planifikimi”.

Mijëra banesa qëndrojnë pa energji elektrike, pasi era e fort ka dëmtuar linjat e tensionit të lartë. Autoritetet kanë pezulluar mësimin edhe në shkolla të shumta, ndërsa theksojnë se niveli i ujit në shumë pjesë të Britanisë ka arritur nivele rekord në 40 vitet e fundit./Motilokal.com

Aerial images show the extent of flooding in Hereford, Herefordshire, on Monday after the nearby river burst its banks over the weekend

The River Ouse burst its banks over the weekend leaving the Cambridgeshire market town of St Ives underwater

A baby is pictured being rescued from flooded homes in Hereford today after water levels at the Old Wye Bridge reached dangerous heights

Rescue boats are seen helping residents whose homes were flooded in Hereford, Herefordshire, this morning

Shirley Collyer, 83, is pictured in good spirits as she is evacuated from her home in Hereford on Monday after mass flooding

Eighty-three-year-old Mrs Collyer had to be stretchered to safety on a dinghy after her home in Hereford flooded

It was so flooded in a park in Hereford this morning that these two men had to canoe their way through the floodwater

The River Ouse is pictured at record-breaking levels in York, where flood defences are struggling under the pressure

Water is pictured being pumped away from York city centre after the River Ouse burst its banks and caused chaos

People empty out buckets of water from the front of a flooded property after the River Wye burst its banks in Ross-on-Wye

Sheep had to be rescued in Newcastle Emlyn, Carmarthenshire, south west Wales, after flooded fields left them confined to a tiny patch of grass

Two young women skirt floodwater from the River Wey by holding onto railings in central Guildford, Surrey on Monday

An EU flag in a garden in Hereford is pictured almost completely underwater after the River Wye reached record-breaking levels on Monday

Flooded fields are pictured near Marden, Herefordshire, on Monday in the aftermath of Storm Dennis

Aerial images show Hereford overwhelmed with floods after the River Wye reached its highest level in history