Një herë në vit, Apple prezanton versionet e reja të sistemit të saj operativ për pajisjet mobile, të cilat më së shpeshti sjellin risi dhe ndryshime të mëdha për pronarët e iPhone dhe iPad, ndërsa gjatë vitit kompania publikon përditësime më të vogla që sjellin kryesisht arna sigurie.
Përdorni me kujdes
Versioni i fundit i sistemit operativ celular për telefonat dhe tabletët e Apple, si dhe OS më i fundit për orët inteligjente të kompanisë, sollën një opsion të vogël por interesant që mund të jetë mjaft i dobishëm për disa.
Por, nga ana tjetër, ai opsion fsheh disa rreziqe, veçanërisht për fëmijët. Të paktën kështu pretendojnë nga një stacion policie në shtetin amerikan të Ohajos, nga i cili kanë paralajmëruar të gjithë përdoruesit e pajisjeve Apple dhe kjo vlen veçanërisht për më të vegjlit, pra prindërit e tyre, se duhet të jenë mjaft të kujdesshëm me përdorimin e tyre.
Ky është opsioni NameDrop, i cili kohët e fundit është i disponueshëm në iPhone dhe Apple Watch dhe i lejon përdoruesit të ndajnë me lehtësi informacionin e kontaktit me përdoruesit e tjerë, thjesht duke i afruar pajisjet me njëra-tjetrën. Pas afrimit, pajisjet lidhen me njëra-tjetrën dhe përdoruesit më pas kanë një zgjedhje nëse duan të ndajnë apo të marrin informacione rreth kontakteve, ndërkohë që duhet theksuar se në këtë mënyrë mund të shkëmbehen vetëm informacionet për kontaktet e reja dhe informacioni për kontaktet ekzistuese nuk mund të përditësohet.
Komisariati i lartpërmendur paralajmëroi prindërit se duhet ta çaktivizojnë këtë opsion në telefonat e fëmijëve të tyre për të rritur sigurinë e tyre, pasi aktivizohej automatikisht pas përmirësimit në një version të ri të sistemit operativ. Problemi është se përmes këtij opsioni, fëmijët mund të shkëmbejnë shpejt dhe me lehtësi informacionin e tyre të kontaktit, i cili përfshin një numër telefoni, adresë emaili dhe një fotografi. Kështu mund të arrijnë shpejt dhe lehtë të huajt në kontaktet e fëmijëve.
Si ta çaktivizoni atë
Edhe pse ekziston një mundësi për të anuluar kërkesën për të dërguar ose marrë informacione kontakti (Apple thotë se ky është opsioni që duhet të parandalojë shkëmbimin e informacionit të kontaktit me të huajt), policia paralajmëron se jo të gjithë janë në dijeni se si funksionojnë telefonat, ndaj është më mirë ta çaktivizoni këtë opsion.
Mund ta çaktivizoni opsionin duke klikuar te Settings/General në iPhone dhe brenda opsionit AirDrop, çaktivizoni opsionin Device proximity. Në rast se dëshironi të shkëmbeni kontakte me dikë në këtë mënyrë, thjesht mund ta aktivizoni sërish dhe ta afroni telefonin tuaj me një iPhone tjetër ose Apple Watch
/Motilokal.com
