Në foto: Karkalecat e shkretëtirës kërcënojnë sigurinë ushqimore në Afrikën Lindore

Në foto: Karkalecat e shkretëtirës kërcënojnë sigurinë ushqimore në Afrikën Lindore

Afrika Lindore është përfshirë nga një numër masiv karkalecash, pasojat pritet të jenë më të mëdhatë në 25 vitet e fundit. Karkalecat tashme janë përhapur edhe në shtetin e Ugandës.

Në një mbledhje emergjente të qeverisë, të mbajtur disa orë pasi karkalecat u vunë re në Ugandë, vendosën të aktivizojnë edhe ushtrinë për të ndihmuar me spërkatjen e pesticideve në tokë, ndërsa dy aeroplanët për spërkatje ajrore do të arrijnë sa më shpejt të jetë e mundur, thuhet në një deklaratë. Spërkatja ajrore konsiderohet më efektiv.

Tufat e miliarda karkalecave po shkatërrojnë të lashtat në Kenia, e cila nuk ka parë një shpërthim të tillë në 70 vjet, si dhe Somalia dhe Etiopia, nuk janë goditur që një çerek shekulli.

Insektet kanë shfrytëzuar kushte të favorshme të lagështisë pas shiut jashtëzakonisht të fortë dhe ekspertët thonë se ndryshimi i klimës pritet të sjellë më shumë karkaleca.

Keith Cressman tha se karkalecat gjatë fundjavës u zhvendosën në Ugandën verilindore.

"Ne po presim çdo ditë që ata të lëvizin përtej kufirit në cepin juglindor të Sudanit të Jugut", ku disa miliona njerëz të tjerë do të përballen me urinë ndërsa vendi lufton për të dalë nga lufta civile.

Një tufë karkalecash me madhësi të mesme mund të hanë të njëjtën sasi ushqimi si në Kenia, tha Cressman.

Zyrtarët e Kombeve të Bashkuara paralajmërojnë se veprimi i menjëhershëm është i nevojshëm para se të ketë reshje më të mëdha në javët në vazhdim pasi bimët do të jenë më të freskëta për të ushqyer gjeneratat e reja të karkalecave.

"Ekziston rreziku i një katastrofe," tha shefi humanitar i KB Mark Lowcock në një konferencë në New York, duke paralajmëruar se 13 milionë njerëz tashmë po përballen me pasiguri të rënda ushqimore - 10 milionë në vendet e prekura nga karkalecat.

Përhapja e tyre është shumë e dëmshme për të mbjellat, tha ai, duke shtuar se karkalecat "bëjnë dëme shumë të rënda"./Motilokal.com

FAO paralajmëroi se ajo paraqet një 'kërcënim të paparë' për sigurinë ushqimore dhe jetesën në rajon.  [Dai Kurokawa / EPA]

Fshatarët në fshatin Tungai Manyatta, i cili u pushtua gjithashtu nga karkalecat e shkretëtirës, ​​mblidhen pas një pushtimi në Rezerva Kombëtare Shaba në Isiolo, Kenia veriore.  [Daniel Irungu / EPA]

Një njeri ndjek një tufë karkalecash të shkretëtira në kaçubin afër Enziu, Qarku Kitui, rreth 200 km (124 milje) në lindje të kryeqytetit Nairobi, Kenia.  [Dai Kurokawa / EPA]

Ushtarët e Forcës së Mbrojtjes Popullore të Ugandës përgatisin pajisje për të spërkatur të lashtat me pesticide në Katakwi, Uganda. [Luke Dray / Getty Images]

Një ushtar i Forcës së Mbrojtjes Popullore të Ugandës mban një karkalec të shkretëtirës në Katakwi, Uganda.  Ushtarët janë vendosur për të ndihmuar në luftimin e një prej infeksioneve më të këqija të karkalecave në rajon në dekada.  [Luke Dray / Getty Images]

Karkalecat e rinj të shkretëtirës që nuk janë rritur akoma krahët kërcejnë në ajër ndërsa afrohen, pasi një delegacion vizitues nga FAO i vëren ato, në shkretëtirën afër Garowe, në rajonin gjysmë-autonom të Puntland të Somalisë.  [Ben Curtis / Fotografia e AP]

Karkalecat e shkretëtirës janë futur në Kenia nga qindra miliona nga Somalia dhe Etiopia, vende që nuk kanë parë shifra të tilla në një çerek shekull, duke shkatërruar tokën bujqësore dhe duke kërcënuar një rajon tashmë të prekshëm.  [Ben Curtis / Fotografia e AP]