Dubai importon akullin e akullnajave nga Grenlanda për t'u shërbyer pijeve në bare të stilit të lartë

Dubai importon akullin e akullnajave nga Grenlanda për t'u shërbyer pijeve në bare të stilit të lartë

Falë ndryshimit të klimës dhe tani një kërkesë e dukshme për kube akulli me burim ekzotik, e ardhmja e akullnajave të çmuara të botës sonë është në shkëmbinj.

The Guardian raporton se një startup në Grenlandë i quajtur “Arctic Ice” po fiton para të ftohta duke nxjerrë akullin e akullnajave nga fjordet e vendit dhe më pas i dërgon ato mbi 14484 kilometra detare në Emiratet e Bashkuara Arabe, ku baret "ekskluzive" në qytete si Dubai shërbejnë akullin në pijet.

Një pjesë e apelit, sipas bashkëthemeluesit Malik Rasmussen, është se akulli është plotësisht pa flluska, shkrihet më ngadalë se akulli i zakonshëm dhe është më i pastër se uji i zakonshëm, tha ai.

“Akulli i Arktikut e ka burimin direkt nga akullnajat natyrore në Arktik, të cilat kanë qenë në gjendje të ngrirë për më shumë se 100,000 vjet”, thuhet në faqen e internetit të kompanisë, cituar nga The Guardian.

“Këto pjesë të shtresave të akullit nuk kanë qenë në kontakt me asnjë tokë apo të kontaminuar nga ndotësit e prodhuar nga aktivitetet njerëzore”, vijon ai. "Kjo e bën akullin Arktik H20 më të pastër në Tokë."

Lajmet për këtë praktikë kanë nxitur një valë reagimesh në mediat sociale. Shumë argumentojnë se është e kotë dhe distopike, nëse jo thjesht fyese për shijen e mirë. (Dhe sigurisht, disa kanë theksuar me padurim një gagë shqetësuese të rëndësishme të Simpsons.)

Për ata që janë të vetëdijshëm për klimën, Grenlanda është e njohur kryesisht për shtresën e saj masive të akullit, nga e cila lajmet për shkrirjen e rregullt të akullnajave të saj janë një kujtesë ekzistenciale e rritjes së nivelit të detit. Në këtë drejtim, ndoshta të futesh në këtë akull të çmuar vetëm në mënyrë që emigrantët e pasur në Dubai të marrin një risi të lezetshme nga koktejet e tyre është paksa shumë antropocene.

Megjithatë, Rasmussen pohon se qëllimet e tyre janë po aq të pastra sa gjërat e ftohta që tregtojnë. Thuhet se kompania është miqësore me mjedisin. Meqenëse akullnajat e dënuara po shkrihen gjithsesi, akulli i Arktikut gjuan vetëm për copat që tashmë janë shkëputur duke përdorur një varkë të specializuar.

Për më tepër, thotë ai, transportimi i akullit të kapur bëhet në kontejnerë frigoriferikë që përndryshe do të ishin bosh sepse Grenlanda është një importues neto i mallrave të ngrira. Tani, në fund të një shqyrtimi përçmues, kompania dëshiron që publiku të dijë se është e përkushtuar të jetë neutral ndaj karbonit duke kompensuar gjithashtu emetimet e saj.

"Të ndihmosh Grenlandën në tranzicionin e saj të gjelbër është në fakt ajo që unë besoj se jam sjellë në këtë botë për të bërë", tha Rasmussen për The Guardian. "Ne e kemi atë axhendë që kalon nëpër kompani, por mund të mos e kemi komunikuar ende mjaft mirë."

/Motilokal.com