Vera e vitit 2023 ishte më e nxehta në 2000 vjet

Vera e vitit 2023 ishte më e nxehta në 2000 vjet

Vera e vitit 2023 la gjurmën e saj si stina më e nxehtë në hemisferën veriore në 2000 vitet e fundit.

Një studim i fundit krahasoi temperaturat e vitit të kaluar me variacionet klimatike të mijëvjeçarëve të kaluar, duke zbuluar se qershorin, korrikun dhe gushtin e kaluar ishin të paktën 0.5°C më të nxehta se ekstremet klimatike historike. Kjo prirje e ngrohjes u theksua ndjeshëm nga një model moti El Nino në Paqësor, i cili e çoi merkurin lart, duke intensifikuar ndikimin e ngrohjes globale të shkaktuar nga njerëzit.

Studiuesit zbuluan se temperaturat e verës mbi tokën e hemisferës veriore në vitin 2023 ishin 2.07°C më të larta se në periudhën para-industriale (1850-1900). Kjo tejkalon objektivin e Marrëveshjes së Parisit për kufizimin e rritjes së temperaturës në 1.5°C, duke treguar një shkelje serioze në stabilitetin klimatik të hemisferës veriore.

Sa shqetësuese është? Çfarë tjetër zbulon studimi? Le të hedhim një vështrim më të afërt.

'Jo një surprizë e madhe'

Shkencëtarët thonë se viti 2023 ishte viti më i nxehtë globalisht që nga fillimi i regjistrimeve në vitin 1850, por studimi në revistën Nature tregon se ndryshimet klimatike të shkaktuara nga njeriu i shtynë majat e verës veriore përtej çdo gjëje të parë në dy mijëvjeçarë.

"Ne nuk duhet të habitemi", tha autori kryesor i studimit Jan Esper për AFP.

Bashkautori i studimit Max Torbenson u tha gazetarëve se 25 nga 28 vitet e fundit tejkaluan maksimumin e verës prej 246 më i ngrohti përpara se të fillonin regjistrimet moderne të temperaturës.

/Motilokal.com