Shqiptarja Mira Murati prezantoi modelin e përditësuar të ChatGPT

Shqiptarja Mira Murati prezantoi modelin e përditësuar të ChatGPT

OpenAI ka zbuluar përparimet në modelin e tij kryesor të Inteligjencës Artificiale (IA), duke intensifikuar konkurrencën me Google dhe grupe të tjera të Big Tech që kërkojnë përparime në teknologji.

Fillimi nga San Francisko demonstroi një sërë përmirësimesh në modelin e tij GPT-4 në një ngjarje të hënën, duke përfshirë aftësinë për të interpretuar zërin, videon, imazhet dhe kodin në një ndërfaqe të vetme megjithëse nuk zbuloi një shumë të shumëpritur.

Përditësimi, i faturuar si GPT-4o, "siguron inteligjencë të nivelit GPT-4, por është shumë më i shpejtë dhe përmirëson aftësitë në tekst, vizion dhe audio", tha shefja e teknologjisë Mira Murati, përpara se të demonstronte përkthim të drejtpërdrejtë zanor nëpër gjuhë. Aksionet e instrumentit të mësimit të gjuhës Duolingo ranë rreth 5 për qind pas njoftimit.

Përditësimet vijnë vetëm një ditë përpara konferencës vjetore të zhvilluesve të Google, e cila pritet të përfshijë një numër njoftimesh të lidhura me IA, duke shtuar një garë të ashpër midis kompanive në kufirin e teknologjisë për të ndërtuar modele që mund të ndërthurin midis tekstit, imazheve, audios dhe kodoni dhe kryeni detyra të caktuara në mënyrë autonome.

Murati tha se ekipi i saj "nuk e ka idenë se çfarë po bën Google" dhe se koha e ngjarjes ishte e rastësishme. Përditësimet e njoftuara të hënën do të "ndryshojnë paradigmën" e ndërveprimit midis njerëzve dhe makinave, shtoi ajo.

Kompania do të ofrojë modelin e saj të ri falas. “Kjo është një mënyrë shumë konkrete për ne për të çuar përpara misionin tonë për t'i ofruar këto përfitime të gjithëve. Kjo nuk është e parëndësishme”, tha Murati.

OpenAI ka vendosur ritmin në garën për të ndërtuar sisteme super të fuqishme të IA që nga lansimi i chatbot-it të tij ChatGPT në nëntor 2022 dhe dominimi i hershëm i tij në hapësirë e ka shtyrë vlerësimin e tij në më shumë se 80 miliardë dollarë.

Sam Altman, bashkëthemeluesi dhe shefi ekzekutiv i OpenAI, ka thënë se modeli i ardhshëm i IA i kompanisë do të ishte "materialisht më i mirë" se GPT-4. Por OpenAI ka kërkuar të zbusë pritshmëritë që nisja e modelit të ri, i cili pritej gjerësisht të dilte në gjysmën e parë të 2024 ishte i afërt.

OpenAI ka të ngjarë të ndajë një përditësim në GPT-5 në një moment në 2024, sipas Muratit, megjithëse ajo nuk specifikoi se kur.

Ndërkohë, kompanitë fillestare duke përfshirë Anthropic dhe Mistral, si dhe kompanitë e mëdha të teknologjisë Google dhe Meta, kanë ngushtuar drejtimin e hershëm të OpenAI, duke zhvilluar mjete të IA që mund të kryejnë detyra komplekse dhe të gjenerojnë linja kodi, teksti ose imazhesh.

Ekziston edhe partneri më i ngushtë i OpenAI, Microsoft. Përveç angazhimit të 13 miliardë dollarëve për OpenAI dhe furnizimit të start-up-it me fuqi kompjuterike dhe akses në çipa, Microsoft ka arritur marrëveshje me start-up-et rivale duke përfshirë Inflection dhe Mistral, dhe po punon në modelet e veta të IA që do të konkurrojnë me teknologjinë e OpenAI.

Konkurrenca midis kompanive është nxitur nga një furnizim me gjysmëpërçues gjithnjë e më të fuqishëm, veçanërisht Njësitë e Përpunimit Grafik të Nvidia. Kjo i ka dhënë kompanisë së çipave një rol qendror në shtytjen për të avancuar IA.

Murati e mbylli prezantimin e saj të hënën duke falënderuar shefin e Nvidia-s, Jensen Huang “që na solli GPU-të më të avancuara të mundshme” për të ekzekutuar demonstrimet e saj.

/Motilokal.com