Një në tetë evropianë jeton në një zonë të rrezikuar nga përmbytjet ekstreme

Një në tetë evropianë jeton në një zonë të rrezikuar nga përmbytjet ekstreme

Një në tetë evropianë jeton në një zonë në rrezik përmbytjeje dhe infrastruktura kritike është gjithashtu në zonat e rrezikuara.

Gjetjet e reja vijnë nga një raport i Agjencisë Evropiane të Mjedisit mbi ndikimin e ndryshimeve klimatike në të gjithë ciklin e ujit, i cili përfshin gjithashtu thatësirën dhe zjarret në pyje.

Në 40 vitet e fundit, stuhitë e dhunshme kanë shkaktuar më shumë se 5582 viktima dhe rreziku mbetet i lartë.

"Rreth 15% e objekteve industriale në Evropë mund të jenë të vendosura në fusha të përmbytura", shpjegon Aleksandra Kazmierczak, një eksperte klimatike dhe shëndetësore në Agjencinë Evropiane të Mjedisit.

"Infrastrukturat si impiantet e trajtimit të ujit janë të vendosura më tej në rrjedhën e poshtme. Dhe më shumë se një e treta e tyre në Evropë ndodhen në fusha të përmbytura", shton ajo.

Sipas raportit, 11% e spitaleve ndodhen gjithashtu në zona me rrezik të lartë.

Thatësirat dhe valët e të nxehtit kërcënojnë gjithashtu cilësinë e ujit duke rritur përqendrimin e ndotësve. Këto ngjarje kumulative paraqesin një problem të aksesit në ujë për popullsinë dhe ndikojnë në sistemet e ftohjes së termocentraleve bërthamore dhe bujqësisë.

"Në vitin 2022, ne kemi parë një rënie të prodhimit të misrit dhe vajit të ullirit, për shembull, veçanërisht në Evropën Jugore. Humbjet e shkaktuara nga thatësira në sektorët e bujqësisë, furnizimit me ujë dhe energjisë vlerësohen në rreth 9 miliardë euro në vit“, shpjegon Aleksandra Kazmierczak.

Cila është zgjidhja?

Agjencia Evropiane këshillon kufizimin e zhvillimit në zonat në rrezik. Ai sugjeron zgjidhje të frymëzuara nga natyra, të tilla si mbjellja e pemëve ose zonave me bimësi për të mbajtur ujin e shiut, ose ripërdorimi i ujit të trajtuar.

Agjencia Evropiane sugjeron gjithashtu futjen e sistemeve më efektive të paralajmërimit të hershëm.

/Motilokal.com