Çfarë duhet të bëni kur një fëmije i rrjedh hunda?

Çfarë duhet të bëni kur një fëmije i rrjedh hunda?

Rritja e sekretimit të hundës është një fenomen i zakonshëm tek foshnjat dhe fëmijët parashkollorë dhe problemi lind vetëm kur prindërit e kuptojnë se kjo ndodh shumë shpesh. Mjekët nuk do të pajtoheshin me këtë sepse, tregon praktika, mesatarisht parashkollori merr gjashtë deri në tetë infeksione të frymëmarrjes në vit, kryesisht gjatë vjeshtës, dimrit dhe pranverës së hershme.

Numri i viruseve

Edhe pse rrjedhja e hundëve është kaq e zakonshme dhe infeksionet e frymëmarrjes kalojnë pas disa ditësh, zakonisht pa komplikime, çdo ftohje e re shqetëson prindërit dhe i bën ata të pyesin veten pse përsëri.

Duke pasur parasysh numrin e viruseve që shkaktojnë infeksione, nuk është çudi që foshnjave u rrjedhin hundët kaq shpesh. Janë më shumë se 100 të tillë në grupin e rinoviruseve, dhe ka edhe serotipe të shumta bakteresh që pasojnë infeksionet virale.

Inflamacioni i mukozës së hundës, shkarkimi i sekrecioneve të hundës ose bllokimi i hundës ndodh për arsye të ndryshme.

Më së shpeshti bëhet fjalë për rinitin me natyrë infektive, me origjinë virale, i shkaktuar nga rhinoviruset, adeno dhe viruset e parainfluencës. Për sa i përket baktereve, hundët e fëmijëve, siç tregohet nga tamponët, janë kryesisht të banuara nga pneumokok, Haemophilus influenzae dhe Moraxella.

Nëse i ftohti vazhdon për një kohë të gjatë, pavarësisht fshirjeve të rregullta të fytit dhe hundës, duhet të mendoni për rinitin alergjik, veçanërisht nëse ai shfaqet në pranverë dhe nëse prindërit vuajnë nga një formë alergjie. Alergjitë sezonale, pra alergjitë ndaj pemëve, barit dhe polenit të barërave të këqija, përveç sekrecioneve të qarta nga hunda, ka edhe sulme të teshtitjes, gërvishtje të fytit, lotim të syve dhe shpesh kollë të thatë.

Kur këto simptoma shfaqen gjatë gjithë vitit, ka një probabilitet të lartë që të jetë një alergji ndaj marimangave të pluhurit, qimeve të qenit ose maces, kërpudhave dhe alergjenëve të tjerë nga mjedisi.

Rrjedhat e membranës mukoze

Sekretimi i qartë në hundë ndodh në 90 për qind të rasteve me rinitin alergjik dhe në pjesën tjetër është rinit vazomotor. Pastaj simptomat janë të ngjashme me rinitin alergjik, por nuk ka as alergji dhe as infeksion. Në këtë lloj riniti, mukoza e hundës fryhet për shkak të ndryshimeve kalimtare në tonin dhe përshkueshmërinë e enëve të gjakut të hundës.

Agjentët shkaktarë duhet të kërkohen më pas në ajrin e thatë ose të ftohtë, por edhe në emocione të tilla si trishtimi, zemërimi ose agjitacioni.

/Motilokal.com