Disa mënyra për të hequr pesticidet nga frutat dhe perimet

Disa mënyra për të hequr pesticidet nga frutat dhe perimet

Luleshtrydhet janë të lëngshme dhe aromatike, por plot helm dhe hulumtimet tregojnë se ato janë frutat që janë në krye për sa i përket sasisë së pesticideve të përdorura. Përballë tyre janë vetëm mollë dhe pjeshkë. Është një fakt i pabesueshëm që disa fruta dhe perime injektohen deri në 26 herë gjatë vitit.

Sado e frikshme që tingëllon kjo, ekspertët thonë se nuk ka arsye për shqetësim. Përkatësisht, 99 për qind e produkteve në treg, sa i përket pesticideve, janë të shëndetshme, gjë që bazohet në hulumtime. Nga 50 deri në 80 për qind e mostrave që vijnë për analizë nuk përmbajnë as gjurmë pesticidesh.

Megjithatë, kërkimet shkencore tregojnë se pesticidet nuk kanë një efekt të dobishëm në trupin tonë. Ato shoqërohen me infertilitet, alergji dhe probleme të ndryshme me tretjen.

Hulumtimet më pas tregojnë se një mollë e trajtuar me pesticide ka të njëjtën sasi vitaminash dhe mineralesh si një mollë që nuk është prekur. Por për të marrë gjërat më të rëndësishme nga frutat dhe perimet, duhet të dini se si t'i trajtoni ato.

Megjithëse këshilla e zakonshme është që frutat dhe perimet e trajtuara me pesticide të njomni në ujë me sodë buke, ekspertët thonë se kjo nuk është efektive sepse një pjesë e pesticidit depërton ose qëndron në vetë bimën, që do të thotë se nuk mund ta lani atë.

Shumica e pesticideve moderne janë të tretshëm në ujë dhe nuk mund t'i mbijetojnë temperaturave të larta.

Luleshtrydhet mund t'i lani nën një rrjedhë të fortë uji, t'i lini në ujë deri në gjysmë ore dhe më pas derdhni ujin dhe shpëlani frutat. Një mënyrë tjetër për të hequr pesticidet është duke qëruar ose larë perimet dhe frutat.

Marule, chard dhe spinaq duhet të lahen fletë më gjethe. Dhe jo vetëm kaq. Rekomandohet patjetër që t'i lani më gjatë ose t'i lini të njomur për disa orë dhe vetëm më pas t'i konsumoni.

Por të gjitha sa më sipër nuk vlejnë kur bëhet fjalë për agrumet. Kërkohet kujdes i veçantë me ta. Nëse janë trajtuar, lëvorja e tyre nuk është e përshtatshme për t'u ngrënë ose për t'u grirë në ëmbëlsira, edhe nëse limonin ose portokallin e keni fërkuar mirë me furçë. Por tuli, thonë ekspertët, është krejtësisht i shëndetshëm për t’u ngrënë, edhe pse përmban helm.

Është mirë që nga viti në vit përdoren gjithnjë e më pak pesticide. Por, për fat të keq, ajo krijon mykotoksina, të cilat janë shumë më toksike dhe më të rrezikshme se pesticidet.

/Motilokal.com