Efekti i presionit atmosferik: Çfarë ndodh në trup kur fluturoni në një aeroplan?

Efekti i presionit atmosferik: Çfarë ndodh në trup kur fluturoni në një aeroplan?

Të fluturosh nuk është aspak si të jesh në tokë, thjesht shiko nga dritarja e aeroplanit dhe do ta kuptosh. Por nuk është vetëm ndjenja që është e ndryshme, por edhe organet tuaja e ndjejnë ndryshimin. Ndryshime mjaft të mëdha ndodhin në trup kur jeni në aeroplan, të gjitha për shkak të presionit atmosferik.

Sa më i lartë të jetë aeroplani, aq më i ulët është presioni atmosferik dhe kjo ndikon në trup në mënyra të ndryshme.

Simptomat dhe efektet anësore

Është e zakonshme që aeroplanët të lëvizin në një lartësi midis 10 dhe 12 kilometra. Në mënyrë që njerëzit në aeroplan të mbijetojnë në këtë lartësi, presioni brenda avionit rregullohet duke pompuar oksigjen në kabinë. Kjo simulon një mjedis që ndihet sikur jeni në një lartësi prej afërsisht dy kilometra, një lartësi e ngjashme me disa zona malore.

Për shkak të lartësisë në të cilën fluturon avioni, trupi mund të përjetojë disa simptoma dhe efekte anësore. Për shembull, gjaku thith më pak oksigjen, gjë që mund t'ju bëjë të ndiheni të përgjumur ose të keni dhimbje koke.

Përveç kësaj, lagështia e ajrit në këtë lartësi mund të jetë shumë e ulët, kështu që mund të ndiheni pak të dehidratuar dhe lëkura mund të thahet. E kombinuar me presionin e kabinës, mund të ndikojë edhe përkohësisht në ndjenjën tuaj të shijes.

Për shkak të presionit në kabinë, është e mundur që të ndjeni dhimbje të lehta stomaku ose fryrje, pasi gazrat në zorrë zgjerohen ndërsa avioni ngjitet në një lartësi më të madhe dhe presioni në aeroplan ulet.

Tromboza venoze

Gjithashtu shpesh debatohet nëse fluturimi mund të jetë fajtor për trombozën venoze, e cila ndodh kur formohen mpiksje gjaku në venat e thella. Kjo ndodh më shpesh në venat e këmbëve dhe mund të zhvillohet nëse qëndroni ulur për një kohë të gjatë.

Këtu janë disa këshilla se si të shijoni fluturimin me aeroplan dhe si të qëndroni të shëndetshëm.

  • Ngrihuni herë pas here për të shtrirë këmbët
  • Pini shumë ujë dhe qëndroni të hidratuar
  • Luftoni kundër ajrit të thatë me tretësirë të kripur të hundës
  • Parandaloni lëkurën tuaj të thahet me një krem hidratues.

/Motilokal.com