A mundet një mënyrë jetese e shëndetshme 'të mposht' Alzheimerin si pretendimet dokumentare?

A mundet një mënyrë jetese e shëndetshme 'të mposht' Alzheimerin si pretendimet dokumentare?

Dy persona të diagnostikuar me Alzheimer pretendojnë se e kanë mposhtur sëmundjen përmes ndryshimeve të thjeshta të stilit të jetesës.

Demenca dhe Alzheimeri kanë qenë vrasësit kryesorë në Britaninë e Madhe për dhjetë vitet e fundit, duke përbërë 11.4 për qind të vdekjeve në 2022. Edhe pse medikamentet e reja mund të zvogëlojnë përparimin e sëmundjes, më shumë prova po shfaqen se diçka aq e thjeshtë sa integrimi i një stili jetese të shëndetshëm mund të "ndryshojë" simptomat e Alzheimerit.

Sëmundja e Alzheimerit mund të ndahet në dy nëngrupe, familjare dhe sporadike. Vetëm 5 për qind e pacientëve me Alzheimer janë familjarë, të trashëguar dhe 95 për qind e pacientëve me Alzheimer janë sporadikë, për shkak të faktorëve të rrezikut mjedisor, stilit të jetesës dhe gjenetikës. Rrjedhimisht, taktika më efektive për trajtimin e Alzheimerit është parandalimi dhe një mënyrë jetese e shëndetshme. Kjo ka bërë që studiuesit të studiojnë faktorët e rrezikut që lidhen me Alzheimer.

Dy të sëmurë nga Alzheimer, Cici Zerbe dhe Simon Nicholls, pretendojnë se e kanë mposhtur sëmundjen vdekjeprurëse me ndryshime të drejtpërdrejta të stilit të jetesës. Dyshja kanë detajuar udhëtimin e tyre në një dokumentar të CNN, “Pacienti i fundit me Alzheimer”.

Zerbe përjetoi një përmbysje të simptomave pas pjesëmarrjes në një provë klinike në SHBA. Prova eksploron efektet e ndryshimeve intensive të stilit të jetesës në dëmtimin e butë njohës ose demencën e hershme për shkak të sëmundjes Alzheimer. Studimi ende nuk është publikuar.

Ndryshimet e stilit të jetesës përfshijnë kalimin në një dietë me bazë bimore, stërvitje të rregullt, seanca mbështetëse në grup, joga dhe meditim. Zerbe tha se ajo ndihet "shumë më mirë" sesa para se të merrte pjesë në gjyq pesë vjet më parë, kur u diagnostikua me sëmundjen.

Përmirësime të dukshme

Simon Nicholls, 55 vjeç, është një tjetër person me Alzheimer i cili është paraqitur në dokumentarin e CNN dhe ka marrë pjesë në gjyq. Nicholls mbart dy kopje të një varianti gjeni të quajtur ApoE4, i cili dihet se rrit ndjeshëm rrezikun e Alzheimerit. Megjithatë, pas miratimit të ndryshimeve të jetesës së shëndetshme, Nicholls pa përmirësime të jashtëzakonshme në simptomat e tij.

Rreth 25 për qind e popullsisë mbajnë të paktën një kopje të variantit të gjenit ApoE4 (i quajtur alele) dhe 5 për qind mbajnë dy kopje. Mbajtja e një alele ApoE4 lidhet me një rrezik tre deri në katër herë më të lartë të zhvillimit të Alzheimerit. Mbajtja e dy kopjeve rrit rrezikun deri në 12-fish, duke e bërë atë faktorin më të madh të rrezikut gjenetik për Alzheimer.

Këto statistika përforcojnë natyrën e jashtëzakonshme dhe të rëndësishme të arritjes së Nicholls në ndryshimin e simptomave të tij të Alzheimerit thjesht përmes zgjedhjeve të tij të stilit të jetesës. Biomarkerët e tij për Alzheimer u zhdukën në 14 muaj, gjë që është dukshëm më efektive se shumica e trajtimeve për Alzheimer.

Nicholls theksoi aktivitetin fizik dhe ndryshimet dietike si thelbësore në udhëtimin e tij. Në fillim, atij iu dha tirzepatide, një ilaç i krijuar për të shtypur oreksin duke rregulluar nivelet e sheqerit në gjak.

Ai gjithashtu përfshiu ushtrime të rregullta, duke përfshirë stërvitjen e forcës tri herë në javë, duke ecur 10,000 hapa në ditë dhe vrapim ose çiklizëm çdo mëngjes.

Sëmundjet kardiovaskulare janë një faktor rreziku kryesor dhe parashikues i mundshëm në të ardhmen e Alzheimerit. Lidhja zemër-tru është thelbësore për sigurimin e qelizave të trurit me energji dhe oksigjen përmes rrjedhës së gjakut cerebral.

Kështu, shëndeti i dobët i zemrës mund të rrisë rrezikun e Alzheimerit pasi qelizat e trurit marrin më pak energji për të funksionuar. Kjo shpjegon pse përmirësimi i shëndetit të zemrës së Nicholls dhe rritja e aktivitetit kardiovaskular i kanë përmirësuar simptomat e tij.

Ai gjithashtu zbatoi ndryshime distike, duke hequr sheqerin, alkoolin dhe ushqimet e përpunuara dhe përqafoi dietën mesdhetare.

Dieta mesdhetare është e pasur me antioksidantë, të cilët mbrojnë qelizat e trurit nga dëmtimi dhe hulumtimet sugjerojnë se lëndët ushqyese të marra nga dieta ndihmojnë në ruajtjen e kujtesës dhe aftësive njohëse. Një studim i gjerë i kohëve të fundit me 60,000 britanikë tregoi se respektimi i një diete mesdhetare ul rrezikun e demencës me 23 për qind.

Nicholls gjithashtu ka zbatuar higjienë të mirë të gjumit për të provuar të përmirësojë modelin e tij të parregullt të gjumit, pasi disa studime tregojnë se privimi i gjumit është i lidhur me Alzheimer.

Teoria mbizotëruese është se gjatë gjumit, proteinat toksike, si amiloidi, mund të shpërlahen me sistemin limfatik. Përndryshe, këto do të grumbulloheshin dhe do të shkaktonin çmenduri. Megjithëse, duhet theksuar se një studim i fundit në minj e vë në pikëpyetje këtë teori.

Shkencëtarët nga Kolegji Imperial në Londër zbuluan se pastrimi i toksinave në fakt u reduktua gjatë gjumit, duke sugjeruar se gjumi mund të zvogëlojë rrezikun e demencës përmes mekanizmave të tjerë të panjohur aktualisht.

Këto ndryshime të stilit të jetesës patën efekte të rëndësishme në jetën e Nicholls. Në vetëm nëntë javë, ai humbi pothuajse 10 kg dhe 80 për qind të yndyrës së tij trupore dhe uli nivelet e sheqerit në gjak.

Nicholls dhe Zerbe pa dyshim i "ndryshuan" simptomat e tyre të Alzheimerit. Kjo është për shkak se kushte të tilla si obeziteti, hipertensioni, sëmundjet kardiovaskulare, kolesteroli i lartë dhe pagjumësia janë të gjithë faktorë rreziku për demencën dhe mund të modifikohen përmes një stili jetese të shëndetshëm.

Megjithatë, është e rëndësishme që këto gjetje të interpretohen me kujdes. Këto janë vetëm rezultate nga dy persona në gjyq. Pa specifikat e rezultateve të pretenduara, është e vështirë të përcaktohet nëse këto zgjedhje të stilit të jetesës kanë "ndryshuar" me të vërtetë përparimin e sëmundjes.

Efekti i stilit të jetesës në njohje po fiton vëmendje, me më shumë shkencëtarë që hetojnë përfitimet. Kombinimi i shfaqjes së ilaçeve të reja modifikuese të sëmundjes me ndryshime të rrepta të stilit të jetesës mund të zvogëlojë ndjeshëm simptomat dhe përparimin e Alzheimerit.

/Motilokal.com