Ja sa ushtrime ju nevojiten në javë për të kontrolluar presionin e gjakut

Ja sa ushtrime ju nevojiten në javë për të kontrolluar presionin e gjakut

Kur bëhet fjalë për ushtrimet për shëndetin e zemrës, nuk dëshironi të arrini kulmin shumë herët në jetë. Hulumtimet e fundit sugjerojnë se nëse doni të mbroni veten kundër presionit të lartë të gjakut me kalimin e moshës, duhet të luani lojën e gjatë dhe të mbani nivelet tuaja të stërvitjes deri në moshën e mesme.

Por faktorët social mund ta bëjnë këtë më të vështirë për disa njerëz sesa të tjerët, sipas një studimi të më shumë se 5,000 njerëzve në 4 qytete të SHBA.

"Adoleshentët dhe ata në fillim të të 20-ave mund të jenë fizikisht aktivë, por këto modele ndryshojnë me moshën", shpjegoi autorja e studimit dhe epidemiologia Kirsten Bibbins-Domingo nga Universiteti i Kalifornisë, San Francisko (UCSF) në prill 2021, kur studimi u publikua në Gazeta Amerikane e Mjekësisë Parandaluese.

Studime të shumta kanë treguar se stërvitja ul presionin e gjakut, por puna e re sugjeron se "mbajtja e aktivitetit fizik gjatë moshës madhore në nivele më të larta se sa rekomandohej më parë mund të jetë veçanërisht e rëndësishme" për parandalimin e hipertensionit", tha Bibbins-Domingo.

Hipertensioni, i njohur gjithashtu si presioni i lartë i gjakut, është një gjendje serioze që prek miliarda njerëz në mbarë botën. Mund të çojë në sulm në zemër dhe goditje në tru është gjithashtu një faktor rreziku për zhvillimin e demencës në jetën e mëvonshme.

Mbi një në katër burra dhe rreth çdo e pesta grua ka hipertension, sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë. Por shumica e njerëzve me presion të lartë të gjakut as nuk e dinë se e kanë atë prandaj shpesh quhet "vrasësi i heshtur".

Megjithatë, ka mënyra për të kthyer presionin e lartë të gjakut: fokusi i këtij studimi është stërvitja.

Mbi 5,100 të rritur u rekrutuan në studim, i cili gjurmoi shëndetin e tyre gjatë tre dekadave me vlerësime fizike dhe pyetësorë në lidhje me zakonet e tyre të stërvitjes, statusin e pirjes së duhanit dhe marrjen e alkoolit.

Në çdo vlerësim klinik, presioni i gjakut u mat tre herë, me një minutë nga njëra-tjetra dhe për analizën e të dhënave, pjesëmarrësit u grupuan në katër kategori, sipas racës dhe gjinisë.

Në të gjithë bordin në mesin e burrave, grave dhe në të dy grupet racore nivelet e aktivitetit fizik ranë nga 18 në 40 vjeç, me normat e hipertensionit në rritje dhe aktivitetin fizik në rënie gjatë dekadave të mëvonshme.

Sipas studiuesve, kjo sugjeron që mosha e re është një dritare e rëndësishme për të ndërhyrë për të parandaluar hipertensionin e moshës së mesme me programe të promovimit të shëndetit të krijuara për të nxitur stërvitjen.

“Pothuajse gjysma e pjesëmarrësve tanë në moshë madhore kishin nivele jo optimale të aktivitetit fizik, i cili lidhej ndjeshëm me fillimin e hipertensionit, gjë që tregon se ne duhet të rrisim standardin minimal për aktivitetin fizik”, tha autori kryesor Jason Nagata, një ekspert i UCSF në. mjekësi për të rinjtë.

Kur studiuesit shikuan njerëzit që kishin bërë pesë orë stërvitje të moderuar në javë gjatë moshës madhore të hershme dyfishi i sasisë minimale të rekomanduar aktualisht për të rriturit ata zbuluan se ky nivel aktiviteti ul rrezikun e hipertensionit në mënyrë të konsiderueshme dhe veçanërisht nëse njerëzit mbanin stërvitjen e tyre. zakonet deri në moshën 60 vjeçare.

“Arritja e të paktën dyfishit të udhëzimeve minimale aktuale për të rriturit [aktiviteti fizik] mund të jetë më e dobishme për parandalimin e hipertensionit sesa thjesht përmbushja e udhëzimeve minimale”, shkruan studiuesit në punimin e tyre.

Por nuk është e lehtë të rritësh aktivitetin fizik javor mes vendimeve që ndryshojnë jetën dhe përgjegjësive në rritje.

“Ky mund të jetë veçanërisht rasti pas shkollës së mesme kur mundësitë për aktivitet fizik zvogëlohen pasi të rinjtë kalojnë në kolegj, fuqinë punëtore dhe prindërimin dhe koha e lirë gërryhet”, tha Nagata.

Sa i përket një të vërtete tjetër të kthjellët, studimi tregoi gjithashtu se si burrat me ngjyrë dhe gratë zezake përjetojnë trajektore jashtëzakonisht të ndryshme shëndetësore në krahasim me homologët e tyre të bardhë. Në moshën 40 vjeç, nivelet e aktivitetit fizik u ulën në mesin e burrave dhe grave të bardha, ndërsa nivelet e aktivitetit te pjesëmarrësit me ngjyrë vazhduan të bien.

Në moshën 45-vjeçare, gratë e zeza tejkaluan burrat e bardhë për sa i përket hipertensionit, ndërsa gratë e bardha në studim përjetuan normat më të ulëta të hipertensionit gjatë moshës së mesme.

Dhe në moshën 60 vjeç, midis 80 dhe 90 për qind e burrave dhe grave me ngjyrë kishin hipertension, krahasuar me pak më pak se 70 për qind për burrat e bardhë dhe rreth gjysmën e grave të bardha.

Ekipi hulumtues i vendosi këto pabarazi të njohura racore në një mori faktorësh socialë dhe ekonomikë; jo se këta faktorë u vlerësuan në këtë studim, megjithëse u vu re arsimi i mesëm.

"Edhe pse të rinjtë meshkuj me ngjyrë mund të kenë angazhim të lartë në sport, faktorët socio-ekonomikë, mjediset e lagjes dhe përgjegjësitë e punës ose familjare mund të parandalojnë angazhimin e vazhdueshëm në aktivitet fizik deri në moshën madhore", tha Nagata.

/Motilokal.com