Një vit me nxehtësi të paparë: Çfarë sjell e ardhmja?

Një vit me nxehtësi të paparë: Çfarë sjell e ardhmja?

Ndërsa bota po përballet me një vit të shënuar nga temperatura ekstreme, shkencëtarët e klimës po ngrenë shqetësime në lidhje me implikimet e mundshme për muajt e verës.

Një raport i fundit nga Shërbimi i Ndryshimeve Klimatike të Komisionit Evropian (C3S) vuri në dukje se maji i vitit 2024 ishte maji më i ngrohtë i regjistruar në nivel global, me një temperaturë mesatare globale të ajrit në sipërfaqe 0.65 gradë Celsius mbi mesataren 1991-2020.

Më tej tregoi se temperatura mesatare globale për 12 muajt e fundit, nga qershori 2023 deri në maj 2024, është më e larta në rekord, në 0.75 gradë Celsius mbi mesataren 1991-2020 dhe 1.63 gradë Celsius mbi 1850 -1900 mesatare paraindustriale.

“Ky shënoi muajin e 12-të radhazi për të cilin temperatura mesatare globale arrin një vlerë rekord për muajin përkatës”, thuhet në një deklaratë të C3S.

Carlo Buontempo, drejtori i C3S, në një deklaratë e quajti serinë 12-mujore "tronditëse", por jo befasuese.

"Ndërsa kjo sekuencë e muajve rekord përfundimisht do të ndërpritet, nënshkrimi i përgjithshëm i ndryshimit të klimës mbetet dhe nuk ka asnjë shenjë në horizont për një ndryshim në një trend të tillë", shtoi C3S.

Vera nën kërcënim

Ekspertët paralajmëruan gjithashtu se nxehtësia rekord që është vërejtur në 12 muajt e fundit mund të ketë ndikim në këtë verë.

Piers Forster, drejtor i Qendrës Priestley për të Ardhmen e Klimës në Universitetin e Leeds në Britani, pret që shumë vende të thyejnë rekordet e tyre të temperaturës këtë verë.

“India dhe Lindja e Mesme po shohin temperatura shumë të larta tani. Unë gjithashtu do të prisja një verë shumë të nxehtë në Turqi”, tha Forster, duke shtuar se Turqia është më e përgatitur se shumica për verë të nxehtë.

Ai theksoi se të gjitha vendet duhet ta marrin seriozisht kërcënimin e ngrohjes globale dhe të marrin masa.

"Bota po përjeton një nxehtësi ekstreme për momentin, kryesisht e nxitur nga emetimet e gazeve serrë. Ka qenë veçanërisht e nxehtë në vitin 2023, edhe për shkak të faktorëve natyrorë si El Niño, por në 10 vjet temperatura të tilla do të jenë të zakonshme", tha ai për Anadolu.

Shkelja e temperaturës: Një moment historik

Agjencitë globale të klimës paralajmërojnë se si temperaturat nga ky vit e në vazhdim deri në katër vitet e ardhshme, mund të vendosin një rekord të ri, duke tejkaluar vitin 2023, i cili aktualisht është viti më i ngrohtë i dokumentuar.

Një raport i fundit nga Organizata Botërore Meteorologjike (WMO) tregoi se temperatura mesatare vjetore e planetit ka 80% gjasa të kalojë përkohësisht pragun 1.5 gradë Celsius mbi nivelet para-industriale për të paktën një nga pesë vitet e ardhshme.

Temperatura mesatare globale afër sipërfaqes për çdo vit midis 2024 dhe 2028 parashikohet të jetë midis 1.1 gradë Celsius dhe 1.9 gradë Celsius më e lartë se vlera bazë e viteve 1850-1900, thuhet në raportin e agjencisë së motit të OKB-së.

C3S gjithashtu raportoi tashmë se temperatura mesatare globale për majin 2024 ishte 1.52 gradë Celsius mbi mesataren para-industriale 1850–1900, duke shënuar muajin e 11-të radhazi që nga korriku 2023 në ose mbi 1.5 gradë Celsius.

“Ndërsa temperaturat luhaten nga një vit në tjetrin për shkak të ndryshueshmërisë natyrore, shkelja e kufirit 1.5 gradë Celsius (i cili u ra dakord si kufiri i sigurt për klimën globale në Paris në 2015) për një vit të tërë është një moment historik”, tha Maximilian Kotz, një shkencëtar kërkimor pas doktoraturës për Institutin e Potsdamit për Kërkimin e Ndikimit Klimatik.

Joeri Rogelj, një profesor i shkencës dhe politikave klimatike dhe drejtor i kërkimit në Institutin Grantham në Imperial College London, tha se raportet dhe përditësimet e fundit tregojnë "gjendjen e tmerrshme të klimës sonë, rezultatin e ndotjes së vazhdueshme të gazit serrë".

“Ngrohja globale e shkaktuar nga njeriu qëndroi në 1.3 gradë Celsius vitin e kaluar dhe po rritet me 0.26 gradë Celsius për dekadë, një ritëm rekord”, shtoi ai.

Ai paralajmëroi se me ngrohjen globale që përparon kaq "vrullshëm" drejt kufirit 1.5 gradë Celsius të Marrëveshjes së Parisit, kjo do të thotë se një numër në rritje i ditëve, muajve dhe viteve individuale do të tregojë një temperaturë globale që është më shumë se 1.5 gradë Celsius më e lartë se nivelet paraindustriale.

"Herën e parë që ndodh potencialisht tashmë gjatë viteve të ardhshme, thotë WMO ngrohja globale nuk do të ketë shkelur ende kufirin më të ulët të ngrohjes afatgjatë të Marrëveshjes së Parisit, por do të jetë një thirrje e qartë për nevojën për veprim ambicioz dhe të qëndrueshëm për klimën."

Rogelj theksoi nevojën për të reduktuar emetimet e gazeve serrë.

“Ulja e ndjeshme e ndotjes së gazit serrë gjatë pesë deri në 10 vitet e ardhshme është e vetmja mënyrë për të siguruar që planeti të mos ngrohet me një çerek gradë deri në vitin 2035”, tha ai.

Pasojat e ngrohjes globale

Duke folur për nxehtësinë rekord në 12 muajt e fundit, studiuesi i klimës Kotz tha se ndonëse fenomene si El Niño i janë shtuar asaj, kjo ka qenë kryesisht për shkak të emetimeve dhe ngrohjes globale.

“Është e qartë se kjo sasi e paprecedentë e nxehtësisë globale është e nxitur në thelb nga emetimet njerëzore dhe ngrohja e mëvonshme globale”, theksoi ai.

Kotz paralajmëroi se ngrohja e vazhdueshme globale ka pasoja të mëdha në të gjithë botën.

Kjo përfshin valë të shpeshta dhe intensive të të nxehtit dhe ngjarje përmbytjesh dhe shkallë më të madhe të shkrirjes së shtresave të akullit në Grenlandë dhe Antarktidë që nxit rritjen e nivelit të detit.

“Ngrohja e mëtejshme globale rrit gjithashtu rreziqet e thyerjes së pikave të kthesës, përtej të cilave Grenlanda dhe Antarktida Perëndimore mund të vazhdojnë të shkrihen në mënyrë të pakontrolluar, duke çuar në një rritje të madhe të nivelit të detit (afërsisht 10 metra) në afat të gjatë (më shumë se 100 vjet)”, u shpreh ai.

Në afat të afërt, valët më të shpeshta dhe intensive të të nxehtit dhe ngjarjet e përmbytjeve i vendosin ekonomitë tona nën strese shtesë që shkaktojnë vdekje.

"Me ngrohjen globale mbi 1.5 gradë Celsius për një vit të tërë, ne ka të ngjarë të shohim më shumë nga këto lloj efektesh në ekonomitë tona në të gjithë botën", shtoi Kotz.

/Motilokal.com