Uji i ngrirë u zbulua në vullkanin më të lartë në sistemin diellor

Uji i ngrirë u zbulua në vullkanin më të lartë në sistemin diellor

Shkencëtarët kanë zbuluar diçka të pabesueshme dhe të papritur në majat më të larta të Marsit. Vullkanet në rajonin e Tharsis tregojnë se mbi to ka gjurmë akulli, por që nuk është dioksid karboni i ngrirë, si në pjesët e tjera të Planetit të Kuq, por se është ujë i ngrirë, shkruan IFLScience.

Marsi ka një atmosferë të hollë të përbërë kryesisht nga dioksidi i karbonit, dhe këto vullkane të zhdukura ngrihen nëpër pjesë të mëdha të atmosferës. Maja më e lartë është në malin Olimp, i cili është një vullkan mburojë me një diametër prej 600 kilometrash. Në varësi të matjes, ai është rreth 25 kilometra i lartë, disa herë më i lartë se mali më i lartë në Tokë.

Vullkanet e tjera Arsija, Pavonis dhe Askra janë midis 14 dhe 18 kilometra të larta.

“Menduam se ishte e pamundur që akulli të formohej rreth ekuatorit në Mars, sepse rrezet e diellit dhe atmosfera e hollë bëjnë që temperatura të jetë relativisht e lartë si në sipërfaqe ashtu edhe në majë të malit, e cila është e ndryshme nga ajo e Tokës. Vetë ekzistenca e akullit këtu është emocionuese dhe tregon se ka procese të jashtëzakonshme që mundësojnë formimin e akullit”, tha për IFLScience Adomas Vlantinas, në kohën e zbulimit një doktorant në Universitetin e Bernës dhe tani një student postdoktoral në Universitetin Brown.

Këto vullkane janë më të lartat në sistemin diellor, thonë shkencëtarët dhe janë studiuar shpesh, duke ngritur pyetjen se pse ky akull nuk u zbulua më herët.

“Ka disa arsye. Së pari, ne duhej të kishim një orbitë që do të lejonte vëzhgime herët në mëngjes. Agjencia Evropiane e Hapësirës (ESA) ka dy anije kozmike në orbitë Mars Express dhe TGO dhe ato gjuajnë gjatë gjithë ditës, por shumica e anijeve kozmike qëllojnë këto pjesë pasdite. Së dyti, depozitat e akullit lidhen me stinën më të ftohtë, kështu që koha kur mund të vërehen është edhe më e shkurtër. Tani po shikonim afër ekuatorit për studimin e dytë, por nuk prisnim të shihnim akull në majë të vullkanit”, theksoi Valantinas.

Studimi është publikuar në Nature Geoscience.

/Motilokal.com