Një studim zbuloi se elefantët janë më të ngjashëm me njerëzit sesa mund të imagjinojmë

Një studim zbuloi se elefantët janë më të ngjashëm me njerëzit sesa mund të imagjinojmë

Studiuesit që studiojnë elefantët kanë vënë re një fenomen interesant gjatë viteve. Ndonjëherë kur një elefant i thërret një grupi elefantësh të tjerë, ata të gjithë përgjigjen, por ndonjëherë kur i njëjti elefant u bën një thirrje të ngjashme, vetëm njëri përgjigjet.

A është e mundur që elefantët t'i drejtohen njëri-tjetrit me ekuivalentin e një emri? Kjo ide mbështetet nga një studim i ri që studion elefantët e egër të savanës afrikane në Kenia.

Studiuesit analizuan vokalizimet, kryesisht murmuritjet e prodhuara nga elefantët duke përdorur kordat e tyre vokale, të ngjashme me mënyrën se si njerëzit flasin, të prodhuara nga më shumë se 100 elefantë në Parkun Kombëtar Amboseli dhe Rezervat Kombëtar Samburu.

Duke përdorur një model të mësimit të makinerive, studiuesit identifikuan atë që dukej të ishte një komponent i ngjashëm me emrin në ato vota që identifikonin një elefant të veçantë si marrësin e synuar të mesazhit.

Hulumtuesit më pas u luajtën një regjistrim audio 17 elefantëve për të testuar se si do t'i përgjigjeshin një thirrjeje që me sa duket iu drejtua atyre, si dhe një thirrjeje që me sa duket iu drejtua një elefanti tjetër.

Mesatarisht, elefantët iu përgjigjën më fort thirrjeve që u drejtoheshin qartë atyre. Kur dëgjuan një thirrje të tillë, ata u sollën më me entuziazëm, ecën drejt burimit të zërit dhe vokalizuan më shumë se sa kur dëgjonin një që ishte qartësisht e destinuar për dikë tjetër.

Gjetjet e studimit tregojnë se elefantët "e thërrasin njëri-tjetrin me diçka si emra", tha ekologu i Mickey Pardo nga Universiteti Cornell, autori kryesor i studimit të botuar të hënën në revistën Nature Ecology & Evolution.

“Për t'iu drejtuar njëri-tjetrit në këtë mënyrë, elefantët duhet të mësojnë të lidhin tinguj të caktuar me individë të caktuar dhe më pas t'i përdorin ato tinguj për të tërhequr vëmendjen e individit në fjalë, gjë që kërkon një aftësi të sofistikuar për të mësuar dhe kuptuar marrëdhëniet shoqërore”, theksoi Pardo.

“Fakti që elefantët i drejtohen njëri-tjetrit si individë nxjerr në pah rëndësinë e lidhjeve shoqërore dhe veçanërisht mbajtjen e lidhjeve të ndryshme sociale për këto kafshë”, shtoi ai.

Elefantët, kafshët më të mëdha tokësore në Tokë, janë shumë inteligjentë dhe njihen për kujtesën e tyre të shkëlqyer, aftësitë për zgjidhjen e problemeve dhe komunikimin e sofistikuar.

Hulumtimet e mëparshme kanë treguar se kur përshëndesin njëri-tjetrin, ata sillen në mënyrë të ndërlikuar, pra kanë gjeste vizuale, tingujsh dhe prekëse.

Pse një elefant do ta thërriste një elefant tjetër me "emër"?

Nuk e dimë saktësisht, por nga analiza jonë duket se kjo zakonisht ndodh gjatë telefonatave të kontaktit kur një elefant i thërret një individi tjetër, shpesh me emër , tha biologu i ruajtjes nga Universiteti Shtetëror i Kolorados dhe bashkëautori i studimit George Wittemyer.

Ai shtoi se përdorimi i emrave ishte i zakonshëm edhe në komunikimin e nënës me këlyshët e saj, shpesh për t'i qetësuar ose për t'i kontrolluar.

“Menduam se do ta gjenim në ceremonitë përshëndetëse, por ishte më pak e zakonshme në ato lloj vokalizimesh”, shtoi Wittemyer.

Përdorimi i shenjave vokale specifike për një individ, një emër është i rrallë, por jo pa precedent në mbretërinë e kafshëve.

Delfinët dhe papagajtë gjithashtu kanë treguar se e bëjnë këtë, por kur e bëjnë, ata vetëm imitojnë vokalizimet e prodhuara nga një kafshë tjetër. Tek elefantët, shenjat vokale nuk janë vetëm imitime të tingujve të prodhuar nga marrësi.

“Në vend të kësaj, emrat e tyre duken të jenë arbitrarë, si emrat e njerëzve. Adresimi i individëve me emra arbitrar ndoshta kërkon aftësinë për një shkallë të të menduarit abstrakt”, u shpreh Pardo.

Wittemyer shtoi se kjo vepër nxjerr në pah se sa inteligjentë dhe interesantë janë elefantët, duke shprehur shpresën se do të nxisë më shumë interes për mbrojtjen dhe ruajtjen e tyre.

A do të jenë në gjendje njerëzit një ditë të "flasin" me elefantët? 

“Kjo do të ishte fantastike, por ne jemi ende shumë larg nga kjo, sepse ne ende nuk e dimë sintaksën ose elementet bazë me të cilat vokalizimet e elefantëve kodojnë informacionin. Ne duhet ta kuptojmë atë pjesë në mënyrë që të mund të bëjmë përparim më të thellë në të kuptuarit e elefantëve”, vuri në dukje Wittemyer.

/Motilokal.com