Si ndikon nxehtësia në trupin tonë dhe çfarë të bëjmë nëse “nxehemi”?

Si ndikon nxehtësia në trupin tonë dhe çfarë të bëjmë nëse “nxehemi”?

Shqipëria, Kosova, rajoni dhe pjesë të Evropës dhe botës tashmë kanë hyrë në një fazë të re të valës së nxehtë. Temperaturat e ajrit rriten mbi 35°C dhe në kombinim me beton, asfalt ose gurë mund të jenë shumë më të larta.

Ndonëse mjekët përsërisin vit pas viti se gjatë pjesës më të nxehtë të ditës duhet të shmangni qëndrimin në diell dhe të pini shumë lëngje, ka profesione që nuk e përballojnë dot.

Sa saktësisht ndikon nxehtësia në trupin tonë?

Trupi i njeriut mund të përballojë vetëm një temperaturë dhe lagështi të caktuar në ajër para se organet, dhe më pas i gjithë sistemi, të fillojnë të dështojnë. Gjegjësisht, trupi është ndërtuar në atë mënyrë që të ruajë temperaturën e vet rreth 37°C. Por ndërsa trupi bëhet më i ngrohtë, enët e gjakut zgjerohen, presioni i gjakut bie dhe zemra rreh më fort për të lëvizur gjakun nëpër trup.

Tashmë në atë moment mund të vërehen simptoma të tilla si skuqje, ënjtje në duar ose këmbë dhe djersitje intensive. Edhe pse djersitja është një funksion normal fiziologjik që duhet të lehtësojë ftohjen e trupit, djersitja intensive çon në humbjen e lëngjeve dhe kripërave, por ndikon edhe në ekuilibrin mes tyre në trup.

E gjithë kjo së bashku mund të çojë në rraskapitje nga nxehtësia, e cila manifestohet me marramendje, të përziera, të fikët, konfuzion, ngërçe të muskujve, dhimbje koke, djersitje të madhe dhe lodhje. Nëse presioni bie shumë, rreziku i sulmit në zemër rritet.

Çfarë duhet bërë për të zbutur efektet negative të nxehtësisë?

 • Para së gjithash - shmangni qëndrimin jashtë në pjesën më të nxehtë të ditës.
 • Nëse jeni brenda, përpiquni ta mbani atë sa më të freskët të jetë e mundur. Mbyllni dritaret, ulni perdet (nëse i keni), vizatoni perdet në dritare dhe ndizni kondicionerin ose ventilatorin (nëse i keni).
 • Pini shumë lëngje, veçanërisht ujë, supa të pastra ose lëngje natyrale. Shmangni alkoolin dhe pijet me shumë sheqer.
 • Ai nuk lë askënd në makinë - as foshnja, as fëmijë të vegjël, as kafshë, as të moshuar. Temperatura në makinë mund të rritet shumë shpejt në nivele të rrezikshme dhe të rrezikojë jetën e një personi.
 • Nëse duhet të jeni jashtë gjatë pjesës më të nxehtë të ditës, mbroni lëkurën tuaj nga ekspozimi i drejtpërdrejtë i diellit. Rrobat e lehta me mëngë të gjata dhe pantallona do t'ju ndihmojnë të mos nxeheni shumë. Mbroni lëkurën e ekspozuar me krem kundër diellit me një nivel të lartë SPF.
 • Hani ushqime më të lehta si sallata, supa të ftohta, zierje të lehta dhe të ngjashme, dhe shmangni ushqimet e rënda dhe të yndyrshme.
 • Kujdesuni për të moshuarit, të sëmurët dhe të pafuqishmit. Të moshuarit shpesh kanë vështirësi me ndjesinë e të ftohtit dhe të nxehtit dhe nuk janë të rralla rastet kur harrojnë të pinë mjaftueshëm lëngje gjatë ditës. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të kontrolloni gjendjen e tyre disa herë në ditë, t'i ofroni ujë ose lëng (që nuk duhet të jetë i ftohtë, por temperaturë dhome) dhe t'i kujtoni që të mos dalin në vapë.

Po sikur dikush të lodhet nga nxehtësia?

 • Para së gjithash, largojeni personin nga dielli dhe nxehtësia. Zhvendoseni në një zonë më të freskët.
 • Vendosini ato në dysheme dhe ngrini këmbët.
 • Nëse janë të vetëdijshëm, ofrojuni ujë ose pije sportive.
 • Ftohuni me kompresa të ftohta ose lajini me ujë të ftohtë.
 • Matni kohën. Nëse personi nuk fillon të ndihet më mirë brenda 30 minutave, telefononi urgjencën pasi rreziku i goditjes nga nxehtësia rritet.

/Motilokal.com