Çfarë duhet të bëni nëse ju kafshon një grerëz?

Çfarë duhet të bëni nëse ju kafshon një grerëz?

Megjithëse pickimi i grerëzave nuk është fatal, është e rëndësishme të dini se çfarë të bëni nëse kjo ndodh. Nëse personi është alergjik, pickimi mund të shkaktojë shok anafilaktik.

Helmi i grerëzave mund të krahasohet me atë të grerëzave të tjera, por përbërja e tij nuk është e njëjtë, është edhe më pak toksik. Megjithatë, pickimi i grerëzave në vetvete është më i dhimbshëm se pickimi i një grenze më të vogël.

Arsyeja për këtë është se helmi i grerëzave përmban një përqindje më të lartë të neurotransmetuesit acetilkolinë, një substancë që shkakton një ndjesi "djegie".

Nëse një grerëz ju pickon, nxirreni thumbuesin menjëherë. Mos përdorni piskatore sepse do t'i shtyni më thellë në lëkurë. “Gërvishni” nga lëkura me anën e hapur të thikës.

Lani vendin e pickimit me sapun dhe vendosni një kompresë të ftohtë. Nëse një grerëz ju ka kafshuar në krah ose në këmbë, mbajeni atë të ngritur në raport me trupin.

Kafshimet më të rrezikshme janë në zonën e fytit sepse mund të ndodhë mbytje. Në këtë rast, kërkoni ndihmën e mjekut. Nëse personi është alergjik dhe kalon në shok anafilaktik, telefononi një mjek ose bëni një injeksion adrenalinë, të cilin njerëzit e prirur ndaj alergjive e kanë shpesh në dorë.

/Motilokal.com