Studiuesit të habitur nga sjellja e ujqërve: Ata kanë parë gjithçka më parë, por kjo regjistrohet për herë të parë

Studiuesit të habitur nga sjellja e ujqërve: Ata kanë parë gjithçka më parë, por kjo regjistrohet për herë të parë

Studiuesit në Etiopi u befasuan kur kapën sjelljen e pazakontë të ujqërve në video. Përkatësisht, për herë të parë është regjistruar që ujqërit rrotullohen dhe lëpijnë lule, ashtu si bletët shkojnë rreth luleve dhe mbledhin nektar.

Ujqërit e kuq janë filmuar duke vizituar lulet, duke lëpirë stamenët e tyre në kërkim të nektarit të ëmbël dhe duke transferuar polen nga një lule në tjetrën.

Ekologia nga Universiteti i Oksfordit, Sandra Lai, në punimin e saj shkencor të botuar në revistën Ecology, deklaroi se ky është shembulli i parë i regjistruar i një pjalmuesi të madh mishngrënës.

Ne vëzhguam ujqërit që kërkonin nektar në lulet Kniphofia folis, gjë që rezultoi në depozitimin e një sasie relativisht të madhe poleni në feçkat e tyre. Kjo sugjeron se ata mund të kontribuojnë në pllenim, thotë gazeta e saj.

Nëse shkencëtarët vërtetojnë se ujqërit kontribuojnë në pjalmimin e luleve me sjelljen e tyre, do t'i vendosnin ato në një grup të vogël gjitarësh që kryejnë rolin e pjalmuesve. Ky grup tashmë përfshin brejtësit, primatët, dredhëzat e elefantëve dhe oposumet e mjaltit.

Lai dhe kolegët e saj, gjatë punës së tyre në terren, kishin vënë re tashmë se ujqërit kanë një preferencë të veçantë për sheqerin. Ata regjistruan një ujk që vizitoi deri në 30 lule në një udhëtim në kërkim të nektarit.

Lulet e flakës, të njohura si racemes, mund të rriten në një kërcell që rritet deri në një lartësi prej rreth një metër nga toka. Grupet e luleve janë plot me polen dhe nektar, kështu që nuk janë të rralla rastet kur njerëzit që jetojnë në këtë zonë ushqehen me to.

Lai thekson se ky zbulim i "pjalmuesve mishngrënës" tregon se roli i pjalmuesve më pak të njohur mund të jetë më i madh sesa mendohej më parë. Megjithatë, ujku etiopian, me ngjyrë të kuqe karakteristike, me 500 individët e tij, është mishngrënësi afrikan më i rrezikuar. Ushqehet me një lloj të caktuar brejtësi që jeton vetëm në rajonet malore të Afrikës në një lartësi prej 3000 metrash.

Ndoshta ky zbulim do të inkurajojë autoritetet të bëjnë më shumë për të mbrojtur ujkun etiopian.

/Motilokal.com