Një superhënë 'rozë’ do të shfaqet në fillim të prillit, duke shënuar ardhjen e pranverës

Një superhënë 'rozë’ do të shfaqet në fillim të prillit, duke shënuar ardhjen e pranverës

Më 7 prill, do të shfaqet Hëna e Plotë e prillit, ajo që njihet ndryshe edhe si Hëna rozë, si një lule rozë.

Ngjyra e Hënës do të shkëlqejë më shumë sesa zakonisht duke qenë e plotë, por nuk do të ketë ndonjë ndryshim shumë të madh dhe s'do bëhet rozë.

Ajo emërtohet kështu për shkak të disa luleve rozë që lulëzojnë në fillim të pranverës në Amerikën Veriore, por ajo quhet dhe Hëna e Shpërthimit të Barit, Hëna Vezë dhe Hëna Peshk në pjesë të ndryshme të planetit.

The pink supermoon is also the first full moon to take place after the spring equinox. It's called pink not because of the color of its light, but after the 'phlox subulata,' a species of North American wild flower with a vivid pink hue that are a common sign of springtime

Hëna Rozë megjithatë ka një rëndësi të veçantë sepse përkon me festa të ndryshme.

Krahasuar me hënat e plota standarde, superhënat mund të shfaqen midis 7 dhe 14 për qind më të mëdha dhe deri në 30 për qind më të ndritshme.

Superhënat janë relativisht të rralla sepse rruga orbitale e Hënës rreth Tokës është eliptike në vend të rrethore, që do të thotë se hënat e plota ndodhin rrallë kur Hëna është gjithashtu në përgjigjen e saj.

Përkundrazi, shumica e hënave të plota ndodhin kur Hëna është më larg nga Toka, duke e bërë atë të duket më e errët dhe jo aq e madhe sa ndodh gjatë një superhëne./Motilokal.com