Macja më vdekjeprurëse në botë është më e vogël nga sa mendoni

Macja më vdekjeprurëse në botë është më e vogël nga sa mendoni

Kur mendoni për macen më vdekjeprurëse në botë, specia e parë që mund t'ju vijë në mendje është një gepard, leopard, luan ose tigër. Megjithatë, midis kafshëve më vdekjeprurëse në botë që mund t'ju habisë është një mace shumë më e vogël. Nuk do ta prisnit kurrë që macja afrikane me këmbë të zeza (Felis nigripes) të ishte më vdekjeprurëse se këto macet më të mëdha.

Macja me këmbë të zeza, e cila është vendase në Afrikën Jugore, rritet deri në vetëm 35 deri në 50 cm me një peshë prej vetëm 1 deri në 2.4 kilogramë. Hidhini një sy këtyre statistikave krahasuese për të krijuar një ide mbi madhësinë e saj relative. Gepardët mund të jenë 111 deri në 142 cm të gjatë dhe të peshojnë 31 deri në 63 kilogramë, ndërsa tigrat mund të arrijnë deri në 10 metra të gjatë dhe të peshojnë deri në 299 kilogramë. Nga pesha, macja me këmbë të zeza nuk i afrohet as racës më të madhe të maceve shtëpiake, Maine coon, e cila mund të peshojë 5.4 deri në 9.97 kilogramë dhe të jetë 48 deri në 76 cm e gjatë. Pra, çfarë e bën këtë mace kaq vdekjeprurëse?

Sipas miniserialit "Super Cats", i cili është pjesë e serialit "Nature" në PBS , është shkalla e suksesit prej 60% që i bën ato më vdekjeprurëset nga të gjitha macet. Macja afrikane me këmbë të zeza ka "shikim të shkëlqyer natën", mund të ecë 32 kilometra në një natë të vetme ndërsa kërkon ushqim (më larg se çdo mace tjetër e vogël) dhe i përgjigjet "tingujve më të vegjël". Duke gjetur "pothuajse çdo gjë që lëviz" si një vakt të mundshëm, këto macet do të hanë gjithçka, nga karkalecat deri te preja që është më e madhe se ato. Preja më e madhe e vëzhguar nga studiuesit deri më sot ka qenë një lepur i Kepit, i cili, me 3 deri në 4.5 kilogramë, peshon më shumë se macja.

Zakonet e gjuetisë së maceve afrikane me këmbë të zeza

Si kafshë mishngrënëse, F. nigripes kanë një oreks të jashtëzakonshëm dhe kalojnë rreth 70% të kohës së tyre duke gjuajtur natën me vetëm periudha të shkurtra pushimi. Speciet madje gjuajnë në çdo mot, pavarësisht temperaturës, duke përdorur stile të ndryshme gjuetie. Macet mund të ulen pranë strofullave të brejtësve për një orë, të gatshme për të kapur çdo gjë që lëviz. Luke Hunter, drejtori kryesor i ruajtjes në organizatën globale të ruajtjes së maceve të egra Panthera, i tha Live Science: "Ata presin deri në 2 orë, absolutisht të palëvizshëm, duke pritur në heshtje në strofull që të shfaqet një brejtës. Dhe pastaj e kapin atë."

Ose, ato lëvizin aq ngadalë ndërsa ndjekin prenë e tyre sa mezi i shqetësojnë tufat e barit. Nga ana tjetër, macet mund të lëvizin shpejt për ta trembur prenë që të mos strehohet. Kur gjuajnë zogj, ato i afrohen sa më shumë tokës që të jetë e mundur (praktikisht të sheshta). Ato i vendosin këmbët në heshtje tamam në mënyrë që të mund të vrapojnë me shpejtësi dhe të kërcejnë për të kapur zogjtë sapo të ngrihen. Kërcimi vertikal që kapi "Super Cats" në PBS është mjaft mbresëlënës.

Me të gjitha këto teknika gjuetie, macet me këmbë të zeza kapin një lloj pre mesatarisht çdo 50 minuta. Çdo natë, ato mund të vrasin 10 deri në 14 zogj të vegjël dhe brejtës, të cilët përbëjnë rreth 98% të dietës së tyre. 2% e tjera përfshijnë insekte, zvarranikë dhe merimanga. Nëse ndodh që kapin një kafshë që është shumë e madhe për ta ngrënë menjëherë, ato do ta çojnë atë në një strofkë ose strofull aty pranë dhe do ta mbulojnë me bar ose rërë për ta ngrënë deri në tre netë. Mbi të gjitha, ato e bëjnë këtë me stil. Pasi macet kryejnë një vrasje të suksesshme, ato lënë mënjanë pak kohë për t'u kujdesur.

/Motiloka.com