Arinjtë polarë janë sinonim i bardhësisë së gëzofit të tyre. Megjithatë, gëzofi i tyre në të vërtetë nuk është i bardhë. Është transparent dhe mbulon lëkurën e zezë. Pse, atëherë, nuk duken si arinj të zinj?
Qimet e bardha të ariut polar u japin atyre një avantazh të madh në territorin e tyre. Këta arinj jetojnë në Arktik dhe zonat përreth. Disa arinj madje janë zhvendosur në ndërtesa të braktisura në ishullin Kolyuchin, i cili ndodhet në Arktikun rus. Arinjtë polarë janë arinjtë më të mëdhenj në botë, duke u rritur deri në nëntë metra në gjatësi dhe duke peshuar deri në 589 kilogramë.
Arinjtë polarë e ruajnë madhësinë e tyre gjigante me një dietë kryesisht të përbërë nga foka, dhe gëzofi i tyre me pamje të bardhë është çelësi që ata të udhëtojnë në Arktik me kamuflazh relativ. Arinjtë polarë kanë një shtresë të poshtme me qime të shkurtra e të trasha dhe një shtresë të jashtme me qime të gjata. Këto qime të gjata, të njohura si qime roje, kontribuojnë në një truk interesant drite që i bën arinjtë polarë të duken të bardhë.
Është një mashtrim i dritës
Qimet e trasha mbrojtëse të arinjve polarë janë në fakt të zbrazëta dhe përmbajnë veti shpërndarëse të dritës. Kur drita bie në boshllëkun e brendshëm të qimeve, një pjesë e tyre bllokohet. Grimcat shpërndarëse të dritës brenda qimeve e intensifikojnë dritën e bllokuar për të krijuar lumineshencë. Vetë qimet mbrojtëse lëshojnë një dritë të bardhë. Midis çdo qime mbrojtëse ka kripë, e cila ka një efekt të ngjashëm me dhënien e dritës së bardhë.
Lëkura e zezë e arinjve polarë kontribuon gjithashtu në pamjen e tyre të bardhë. Kur drita UV bie në të zezën e lëkurës së tyre, ajo jep një ngjyrë të bardhë. Elementi i fundit në lojë është ajo nga e cila përbëhen qimet mbrojtëse: proteina keratinë. Vetë keratina ka një ngjyrë paksa të zbehtë.
E gjithë kjo kontribuon që gëzofi transparent i ariut polar të duket po aq i bardhë sa Arktiku përreth tyre. Arinjtë polarë e ndërrojnë gëzofin e tyre në fund të vjeshtës dhe mbi të rriten qime të reja. Pak para se të ndërrohet, gëzofi i tyre mund të duket i verdhë ose kafe për shkak të konsumimit të përgjithshëm gjatë gjithë vitit. Kjo ka përfitimin shtesë të ndihmës që i ndihmon ata të përshtaten me mjedisin në ndryshim gjatë muajve të verës. Me aftësinë e gëzofit për të mos ngrirë në Arktik dhe rritjen e një qimeje të freskët para dimrit, arinjtë polarë janë përshtatur mirë me mjedisin e tyre.
Mbijetesa e ariut polar
Pavarësisht se sa mirë janë përshtatur me Arktikun, statusi i ariut polar aktualisht është i listuar si i prekshëm. Sipas Fondit Botëror për Jetën e Egër, kanë mbetur vetëm midis 22,000 dhe 31,000 arinj polarë. Arsyeja pse popullata e tyre po zvogëlohet është se ata lulëzojnë në akullin e detit dhe ndryshimi i klimës ka zvogëluar madhësinë e habitatit të tyre.
Një studim i botuar në Communications Earth & Environment zbuloi se Gjiri i Hudsonit po mbetej pa akull një muaj më shumë se zakonisht për shkak të ndryshimeve klimatike. Kjo ka një ndikim të rëndë në sezonin e gjuetisë së ariut polar, si dhe në trashësinë e akullit për të mbështetur trupat e tyre masivë. Një ari polar që nuk mund të udhëtojë nëpër akull është një ari polar që nuk mund të gjuajë në mënyrë efektive.
Arinjtë polarë janë grabitqarët perfektë të Arktikut. Qimet e tyre transparente dhe lëkura e zezë punojnë në unison për t'i bërë ata të duken të bardhë dhe u lejojnë atyre të fshihen në mjedisin e tyre. Megjithatë, humbja e akullit do të ndikojë rëndë në kamuflazhin natyror të ariut polar dhe përshtatjet evolucionare në shtëpinë e tyre.
/Motilokal.com
