Avioni më i madh elektrik në botë do të fluturojë për herë të parë në qiell

Avioni më i madh elektrik në botë do të fluturojë për herë të parë në qiell

Avioni më i madh elektrik në botë është gati të fluturojë për herë të parë në qiell. Caravan Cessna, i pajisur me një motor elektrik, pritet të fluturojë për 20 deri në 30 minuta mbi shtetin e Uashingtonit në SHBA të enjten.

Avioni mund të transportojë deri në nëntë pasagjerë, por një pilot testues do të ndërmarrë fluturimin inaugurues i vetëm, duke dalë në det me një shpejtësi prej 114 kilometra në orë.

Prodhuesi i motorit, magniX , shpreson se avioni mund të hyjë në shërbim tregtar deri në fund të vitit 2021 dhe të ketë një shtrirje prej 160 kilometrave.

A de-Havilland Canada DHC-2 Beaver in the air

Para pandemisë koronavirus, aviacioni ishte një nga burimet në rritje më të shpejtë të emetimeve të karbonit që po udhëheqin emergjencën e klimës. Një numër i ndërmarrjeve janë duke punuar në aeroplanët elektrikë, megjithëse do të nevojiten progrese të mëdha në zvogëlimin e peshës së baterive, para se aeroplanët e mëdhenj të mund të fluturojnë në distanca të konsiderueshme vetëm me energji elektrike.

Burimet e tjera të energjisë që po testohen përfshijnë qelizat e karburantit të hidrogjenit dhe biokarburantet.

Në qershor të vitit 2019, një kompani tjetër, Ampaire, testoi një aeroplan të prodhuar me motor hibrid karburant-fosil elektrik mbi Kaliforni./Motilokal.com